Operatív törzs: rendelkezésre áll a forrás a tesztekre

Továbbra is rendelkezésre áll a szükséges forrás a tesztekre – mondta el Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

2020. 10. 02. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap 43 intézkedést kezdeményezett a rendőrség a védekezési szabályok megszegése miatt – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy eddig összesen 599 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. Az elmúlt 24 órában 11 ezer hatósági ellenőrzést hajtottak végre a karantén betartása kapcsán, és jelenleg 22 906 hatósági karantén van elrendelve hazánkban. Tájékoztatást adott arról is, hogy jelenleg nincs jelentős várakozási idő a határátkelőknél a belépő oldalon.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, 1322 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 beteg, így a járvány áldozatainak száma 798 főre emelkedett, 6349-en pedig már meggyógyultak. Az elhunytak 61 és 94 év közöttiek voltak, és mind rendelkeztek valamilyen krónikus megbetegedéssel is. Zömében szív- és érrendszeri betegséggel küzdöttek – tudatta a szakember. Az aktív fertőzöttek száma 21 484 fő, hétszáznegyven koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen. Tegnap 12 394 PCR-tesztet végeztek, amivel összességében megközelítették a nyolcszázezer vizsgálatot. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a kormány tegnap megerősítette, hogy továbbra is rendelkezésre áll a szükséges forrás a tesztekre.

– Egész Európában felfutóban van a járványgörbe, a környező országokban is nagy mértékben emelkedik a pozitív esetek száma. Franciaországban 14 ezer az új fertőzöttek száma naponta, de a jóval kisebb lakosságszámú Hollandiában is 3500 körül van a napi megbetegedések mértéke. A védekezés három alapvető szabálya továbbra is: távolságtartás, maszkhasználat, higiénés szabályok betartása – jelentette ki.

Müller Cecília kiemelte annak fontosságát, hogy a rendszeresen gyógyszert szedő betegek megfelelő mennyiséget írassanak fel háziorvosukkal. Az országos tiszti főorvos szerint bizalommal kell lenni az orvosok iránt, és fontos betartani az előírásokat, hiszen a szakértelmük miatt fordulunk hozzájuk. Müller Cecília kiemelte, hogy az előttünk álló őszi–téli hónapokban próbáljuk támogatni az immunrendszerünket, ezért többlet C- és D-vitamin bevitelt javasolt, valamint a folyadékbevitel fontosságát is hangsúlyozta. A tiszti főorvos kiemelte, az idősek hajlamosak erről megfeledkezni, ezért rájuk különösen figyeljünk oda. Müller Cecília azt is kérte az idősektől, hogy amikor az influenza elleni védőoltás rendelkezésre áll, éljenek a lehetőséggel, és adassák be maguknak a vakcinát. Ugyanez vonatkozik a krónikus betegekre is. A tiszti főorvos hangsúlyozta: a kormány idén mindenki számára ingyenesen biztosítja ezt a lehetőséget.

A szakember jelezte, hogy jelenleg 121 osztályban és öt teljes iskolában rendeltek el digitális munkarendet.

– Elkezdődött az iskolai hőmérőzés – emlékeztetett, hozzátéve: a 37,8 fokot elérő gyermeknél 15 perc múlva meg kell ismételni a mérést, ezzel támasztva alá, hogy valóban lázas.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a kórházakban, szociális otthonokban bevezetett látogatási tilalmat maguk az intézmények ellenőrzik, de az a tapasztalat, hogy jogkövetőek az intézmények. – A favipiravír nevű készítmény nagyon hatékonynak tűnik a középsúlyos Covid-betegek esetében, és van elég belőle, akinek szükséges, az hozzájuthat – húzta alá Müller Cecília.

– Nincsen még elég tapasztalat arról, hogy a koronavírus szezonálisan fog-e majd megjelenni, az influenzához hasonlóan – mondta Müller Cecília, és hozzátette: elképzelhető, hogy erre a légúton terjedő vírusra is jellemző lesz a szezonalitás. Az biztos, hogy a kórokozó zárt terekben jobban terjed, márpedig télen többet tartózkodunk zárt terekben. Ezért is szükséges a távolságtartás és a maszkviselés betartása. Az országos tiszti főorvos kiemelte: be kell szerezni a szakrendelésen a gyógyszerek rendeléséhez a papírokat, de a háziorvossal ezután nem kell személyesen találkozni, anélkül is fel tudja írni a gyógyszert.

Az egész járvány idején összesen 1234 egészségügyi dolgozó betegedett meg, jelenleg 281 beteg egészségügyi dolgozót tartanak nyilván – mondta Müller Cecília, és ismertette: eddig egy egészségügyi dolgozó halt meg a betegségben, a megbetegedések kevesebb mint három százaléka fordult elő az ő körükben. Az alacsony szám azt mutatja, hogy fegyelmezetten hordják a védőfelszerelést az orvosok és az ápolók.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, már 34,2 millió fertőzött van a világban, 23,7 millióan gyógyultak – olvasható a Koronavírus.gov.hu oldalon is. Ebből hazánkban ismét ezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.