Nincs döntés a Gripen repülőkről

A kormány továbbra is a svéd gyártású Gripen harcászati vadászbombázókra alapoz az ország légvédelmében, nincs döntés ötödik generációs amerikai harci gépek beszerzéséről. A légvédelmi rakétákról azonban már jövőre szerződést köthet Magyarország az Amerikai Egyesült Államokkal — közölte tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2019. 03. 08. 14:48
null
A honvédség jelenleg a KUB-rendszert tartja hadrendben Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs döntés a Gripen harcászati vadászbombázók lecseréléséről – rea-gált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban feltett újságírói kérdésre. A tárcavezető az amerikai gyártású F–35-ös amerikai harci gépek esetleges vásárlása kapcsán úgy fogalmazott: jelenleg a szükséges kapacitások megvannak, ezt a jövőben is fenn kívánják tartani, a magyar légtér védelme a Gripenekkel maximálisan biztosított. Hozzátette: a magyar légierő nemcsak hazánk légterét védi, hanem a NATO keretében – rotációs rendszerben – a balti államok légvédelmét is ellátta és a jövőben is ellátja.

Lapunk korábban úgy értesült: a tizennégy svéd harcászati vadászbombázó 2026-ban lejáró lízingszerződése után a honvédség új, úgynevezett ötödik generációs harci gépeket rendszeresíthet. A NATO-n belül jelenleg ilyen gépeket csak az Egyesült Államok gyárt. Az F–35-ösöket már több szövetséges tagállam is megrendelte, illetve több helyen kis számban már rendszerbe is állt.

A honvédség jelenleg a KUB-rendszert tartja hadrendben
Fotó: 123RF

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely arra is kitért, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter múlt hónapban tett budapesti látogatását követően folyamatosak a tárgyalások a két ország védelmi tárcái között a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről. A miniszter úgy fogalmazott: a vonatkozó szerződéseket a következő évben aláírhatják, és a fegyverek védelmi célokat fognak szolgálni. A Magyar Honvédség jelenleg még a szovjet gyártású, lengyel–magyar kooperációban korszerűsített KUB közepes hatótávolságú, eredetileg csapatlégvédelmi feladatokra tervezett rakétarendszert tartja hadrendben Győrben.

A 21 milliárd forintból megvalósuló kiskunfélegyházi Arzenál fegyvergyár-beruházással kapcsolatban

Gulyás Gergely elmondta: mivel NATO-tagországok vagyunk, az ország GDP-jének 2 százalékát honvédelemre kellene költeni. Szavai szerint ezt a szintet fokozatosan, 2022-ig érjük el, s az évenkénti emelés 2010 óta tart. A kormány álláspontja az, hogy ha az ország ennyi pénzt költ haderőfejlesztésre, akkor lehetőleg a hazai gyártás fejlesztésére fordítsák ezek a forrásokat.

Mint arról korábban beszámoltunk: százmillió euró értékben 200 ezer pisztolyt, géppisztolyt, illetve gépkarabélyt gyárt Magyarország cseh licenc alapján. A kézifegyverek cseh alkatrészekből való összeszerelése tavaly óta folyik Kiskunfélegyházán, a gyártó gépsorok megérkezése után az idei év második felében a teljes előállítási folyamat Magyarországon zajlik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.