Nincs jogi alapja egy újfajta betelepítési kvótának

Újabb lendületet kaphat az illegális bevándorlás, az ezt elutasító kormányokra pedig nagyobb nyomás helyeződhet a következő időszakban Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió tegnapi műsorában aggasztó és veszélyes lépésnek nevezte, hogy az új olasz kormány megnyitotta a délolasz kikötőket az illegális bevándorlókat szállító hajók előtt.

Magyar Nemzet
2019. 09. 23. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európában ismét egy olyan időszak következik, amikor növelni akarják a nyomást a bevándorlásellenes kormányokon, és újra megpróbálják az európai országok torkán lenyomni a kötelező kvótát – jelentette ki Szijjártó Péter (képünkön) a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: semmilyen jogi alapja nincs annak, hogy Magyarországra vagy bármely más uniós tagországra megpróbáljanak rákényszeríteni egy újfajta betelepítési kvótát, ám szerinte ez a kvóta híveit korábban sem akadályozta abban, hogy komoly politikai nyomást helyezzenek a kötelező betelepítési rendszert elutasító országokra. A tárcavezető rendkívül aggasztó és veszélyes lépésnek nevezte, hogy az új olasz kormány megnyitotta a délolasz kikötőket az illegális bevándorlókat szállító hajók előtt.

Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

– Ezt a lépést gyakorlatilag újra meghívásként értelmezhetik azok, akik az Európa irányába indulást mérlegelik – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: Görögországban ismét a 2015-ben kialakult állapotok tapasztalhatók, Törökország az idén már több mint 270 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, a Nyugat-Balkánon pedig több ezer illegális bevándorló torlódott fel. A miniszter szavai szerint Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótát, és továbbra is a határok védelmét tartja első számú feladatának.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV tegnapi műsorában úgy fogalmazott: a kötelező elosztási kvóta azt az üzenetet küldi az Európa felé tartó több millió menekültnek, hogy szabadon lehet a kontinens országaiba jönni, és ez a terv pedig 2015 óta létezik. – Magyarország a kvóta elleni harcban nincs egyedül, ma már több ország is hazánk oldalán áll, leginkább a visegrádi országok összefogására lehet számítani – hangsúlyozta a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.