Nincs veszélytelen pirotechnikai eszköz

Csak legális forrásból szerezze be mindenki a szilveszteri pirotechnikai eszközöket, mert a feketén árult termékek súlyos baleseteket okozhatnak – hívták fel a figyelmet a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők közös sajtótájékoztatóján.

Magyar Nemzet
2019. 12. 29. 7:05
null
Próbababán mutatták be, milyen iszonyú sérüléseket okozhatnak a feketén vásárolt termékek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályok szerint négy kategóriába sorolhatók a pirotechnikai eszközök, amelyek közül az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben mindenki számára megvásárolhatók, a nagyobb kockázattal járó, több hatóanyagot tartalmazó és jelentősebb fény- és hanghatást kiváltó 3-as kategóriájú eszközöket viszont csak december 28. és 31. között szerezhetik be legálisan az állampolgárok – adott tájékoztatást Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője a sajtónak, aláhúzva: a 3-as besorolású termékeket kizárólag december 31. este 6 és január 1. reggel 6 óra között lehet felhasználni. Povázsai Sándor hangsúlyozta, hogy ezeknek az eszközöknek a birtoklása az év nagy részében szabálysértésnek minősül, amit akár 150 ezer forintos bírsággal is szankcionálhatnak, ezért a fel nem használt eszközöket január 1. után, öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak. Az osztályvezető arról is beszélt: idén 664 ideiglenes forgalmazási engedélyt adtak ki, és felhívta rá a figyelmet, hogy a legálisan árult termékekhez minden esetben magyar nyelvű használati útmutató tartozik.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész főosztályának vezetője kiemelte: a kapualjakból, csomagtartókból megvásárolható vagy a pia­cokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Ezek az eszközök akár hibásak is lehetnek, és súlyos baleseteket okozhatnak. A tűzszerész arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó, csonkolásos baleseteit olyan termékek okozták, amelyeket az interneten, más országokból szereztek be a vásárlók. A szakember arra intett, hogy a pirotechnikai eszközöket mindig száraz helyen kell tárolni, és biztonságos távolságba, legalább 15 méterre kell eltávolodni tőlük, amikor felhasználják azokat. Huszák András külön hangsúlyozta: soha, semmilyen körülmények között nem szabad gyerekekre bízni ezeket az eszközöket.

Próbababán mutatták be, milyen iszonyú sérüléseket okozhatnak a feketén vásárolt termékek
Fotó: Teknős Miklós

Sándor Roland, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzmegelőzési főosztályának vezetője arról beszélt: az összes engedéllyel rendelkező árusítóhelyen tűzvédelmi ellenőrzést végeznek, azt vizsgálva, hogy a konténer megközelíthető-e tűzoltóautóval, rendelkezésre áll-e oltóanyag, és dolgozik-e ott tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező szakember, aki megfelelő felvilágosítást tud adni a vevőknek. Ismertetése szerint mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz tűzoltóautó lesz készenlétben szilveszterkor.

– A mentők szempontjából nincs biztonságos pirotechnikai eszköz – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, hangsúlyozva, hogy a tűzijátékok nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak. A szakember ezért mindenkit óva intett a tűzijáték használatától. Minden évben több ezer esetben riasztják a mentőket szilveszterkor, és noha az esetek igen kis hányadát teszik ki a pirotechnikai eszközök okozta balesetek, azok általában igen súlyosak, csonkolással, égési és látássérüléssel járhatnak – hangsúlyozta Győrfi Pál.

Fokozottan kell figyelni az állatokra szilveszterkor

Szilveszter és újév idején a petárdázások hatására sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményében. Mint írták: az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kiszökő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely idegen és veszélyes számukra, és gyakran válnak autóbaleset áldozatává, illetve olyan távolságra menekülnek, hogy képtelenek visszatalálni. Érdemes ezért a kutyákban lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni, a kertben tartott állatok esetében pedig fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.