Novák: Fontos a biztonságos közösségben való fejlődés

Fontos a biztonságos közösségben való fejlődés – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Fejér megyei Gárdonyban, ahol felavatta a Jövő játszóterét (Future Playground) az Életfácska Református Óvoda udvarán.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 13:11
NOVÁK Katalin
Gárdony, 2020. október 29. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter beszédet mond a Jövõ Játszótere (Future Playground) felavatásán a Fejér megyei Gárdony református templomában 2020. október 29-én. A Senso Media Zrt. által kifejlesztett digitális játszótér középpontjában a „játékmester” található három érintõképernyõvel, a tornyot körülvevõ téren különbözõ színekkel világító, taposásérzékeny felületek vannak, amelyek segítségével irányítani lehet például a képernyõn lévõ állatfigurákat. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin közölte, a járvány miatt bizonytalanság jellemzi a mindennapokat, ilyen körülmények között felértékelődik a biztonság, ugyanakkor senki sem mondhat le a közösségről és a fejlődésről sem.

– Nem mondhatunk le a gyermekek fejlődéséről fizikai, szellemi és lelki értelemben sem – fogalmazott a miniszter,

hozzátéve: a most átadott digitális játszótér okos, és mindent tud ahhoz, hogy a biztonságos közösségben való fejlődést szolgálja.

Novák Katalin rámutatott, a gyerekeknek olyan eszközt adnak át, amely a megfelelő távolságtartás mellett biztosítja, hogy közösen játszhatnak, szellemileg fejlődhetnek, egymással versenyezhetnek.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszter kiemelte: a gyerekeknek korlátlan a fantáziájuk, a digitális világ érdekli őket, egyúttal fejtörést okoz a felnőtteknek. Hozzátette:

– Együtt kell élni a digitalizációval, és a saját szolgálatunkba kell állítani, amire lehetőséget ad a digitális játszótér.

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy olyan eszközt vesznek birtokukba az óvodások, amilyen nem volt még eddig az országban. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több helyen lesz ilyen digitális játszótér.

Ránky Ernő Miklós, a játszóteret kifejlesztő Senso Media Zrt. társalapítója az MTI érdeklődésére elmondta: a világon elsőként fejlesztettek ki ilyen eszközt, amely egyéni és csoportos élményeket is kínál a gyerekeknek.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A játszótér középpontjában a „játékmester” található három érintőképernyővel, a tornyot körülvevő téren taposásérzékeny felületek vannak, amelyek különböző színekkel világítanak, s ezek segítségével lehet például irányítani a képernyőn lévő állatfigurákat.

Közölte, hogy a prototípust telepítették Gárdonyba, annak a teljes bekerülési költsége a fejlesztési költségekkel együtt elérte a harmincmillió forintot, ezt az állam nyolcmillió forinttal támogatta.

Jelezte, hogy a jövőben szeretnék több helyre elvinni a játszóteret, azokat hálózatba szervezni, így az egyes intézmények akár élő kapcsolatban egymással is tudnak majd versenyezni.

Megjegyezte, hogy a technológia gyártásra kész, a játszótér árát nagyobb legyártott darabszám esetén szeretnék leszorítani tízmillió forint alá.

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.