Novák Katalin: A választások eredménye meghatározza a családtámogatások jövőjét

Novák Katalin szerint a 2022-es választások kimenetele komoly hatással lesz a jelenlegi családtámogatások rendszerére. A miniszter rámutatott, hogy a baloldali kormányoknak nem volt kiemelt fontosságú a családok védelme.

Magyar Nemzet
2021. 01. 04. 11:12
null
Novák Katalin Család politikáért Felelős Miniszter Asszony Október elsejétől . 20200921 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es választások kimenetele erőteljesen meghatározza majd a családtámogatások jövőjét is – fogalmazott Novák Katalin családokért felelős miniszter az Észak-Magyarországnak adott interjúban.

Rámutatott, hogy a baloldali pártok számára nem kiemelten fontos a családpolitika: – Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor megszüntették a szocpolt, elvették a 13. havi nyugdíjat, a családi adókedvezményt szinte teljesen megszüntették, két évre csökkentették a gyes idejét, a családi pótlékot pedig meg akarták adóztatni

– mondta a miniszter.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy januártól több mint 300 milliárd forintos otthonteremtési programot indított a kormány. A csokot már 157 ezer család vette igénybe, amelyet most kiegészítenek egy átfogó otthonteremtési programmal. A miniszter kiemelte, hogy az eddigi otthonteremtési formák bővülése mellett újakat is elindít a kormány: támogatják a lakásfelújítást, a tetőtér-beépítést, a lakásáfát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik, a csokkal vásárolt ingatlanok pedig áfamentesek lesznek.

Magyarországon a családok támogatásának szükségességét konszenzus övezi – emelte ki Novák Katalin. A családokról szóló nemzeti konzultáció során a válaszadók elsöprő többsége egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat a kormány a munkához köti, ahogy azzal is, hogy a bevándorlás helyett a magyar gyermekek megszületését segítik.

Hazánkban 2011-ben volt a gyermekvállalási kedv történelmi mélypontja: akkor száz családra vetítve 123 gyermek született, ugyanez az adat a mai állapotokban száz családra vetítve 157 gyermek születését jelenti, ami huszonnyolc százalékos növekedés. Ezzel Magyarország mára utolérte az uniós átlagot. Novák Katalin rámutatott, hogy nincs olyan ország Európában, ahol ne jelentene gondot az alacsony gyermekszám, az európai népességnövekedés forrását pedig a tömeges bevándorlásban látják.

Novák Katalin szerint soha nem volt még ilyen léptékű otthonteremtési program, mint most – Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

A miniszter hangsúlyozta: a magyarok határozottan elutasítják azt a brüsszeli álláspontot, amely a népességcsökkenést a migrációval kívánja megoldani.

Ezzel kimondtunk olyan dolgokat, amelyekkel sok európai ember egyetért, azonban a politikai elit és a véleményformálás nem. A nyílt sisakos politikát nehezen viselik azok, akik támadnak bennünket. A mai állapotok szerint Magyarországon közel negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint most, a válások száma pedig 60 éves mélypontra süllyedt.

Az otthonteremtési támogatások legnépszerűbb eleméről, az otthonfelújítási támogatásról is beszélt Novák Katalin. A maximum hatmillió forintos, államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönnel a kormány azokat a családokat kívánja támogatni, amelyeknek nehézséget jelent a lakásfelújítási költségek előteremtése. A kölcsönt tízéves futamidővel és háromszázalékos kamat megfizetésével lehet igényelni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.