Novák katalin: A saját tulajdonú otthonhoz jutás biztonságát támogatja a kormány

Már több mint 60 ezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik elemét. A Hír TV Magyarország élőben című adásában Földi-Kovács Andrea vendége volt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Forrás: Hír TV2019. 09. 25. 10:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 1-én léptek életbe a családvédelmi akcióterv elemei. Augusztus elején mintegy 30 ezer volt az igénylések száma, szeptember közepe táján pedig már 50 ezren igényelték. „Jelenleg hol tart ez a szám?” – kérdezte Földi-Kovács Andrea. Az államtitkár válaszában kifejtette: „Ha napról-napra figyelemmel követjük, akkor azt látjuk, hogy ez a szám egyre emelkedik” – mondta a politikus, aki szerint nem a számok, a „számháború” a fontos, hanem „az, hogy milyen nagy arányban, milyen sokan érdeklődnek a családvédelmi akcióterv iránt”, aminek pont az volt a célja, hogy a fiatal családoknak, a gyermeket nevelőknek tudjon segítséget nyújtani. „Hogy könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, családot alapítani” – tette hozzá Novák Katalin.

Nincsen felső korlát, nincsen felső határ sem az autóvásárlásnál, sem az akcióterv más pontjánál – a családvédelmi akcióterv bármely eleménél – reagált arra a felvetésre az államtitkár, amely azt firtatta, vajon a betervezettet jóval meghaladó igénylésekre lesz-e elegendő forrás? „Már a jövő évi fedezet is megvan”, „ezt már az Országgyűlés a jövő évre nézve is elfogadta” – nyilatkozta az államtitkár, majd hozzátette: „Ezeket úgy hívjuk, hogy felülről nyitott előirányzatok. Ami annyit jelent, hogy ha többen igénylik, akkor több forrás lesz rá. Tehát rendelkezésre állnak a szükséges források. Ne izguljon senki. Hogyha jogosult ezekre a lehetőségekre, akkor érdemes élni velük.” A kezdeti „roham”, a nagy érdeklődés után a bankok és az államkincstár már egyre felkészültebbek az igénylésekre, „beindult, kicsit olajozottabbá vált a működés” – húzta alá az EMMI államtitkára.

„Nem gondolom, hogy reális az a támadás, vagy az a vád, hogy csak a magasabb jövedelműeket célozná. Hiszen az, hogy egy párnak az együttes jövedelme 100 ezer forint legyen havonta, ez már a minimálbér alatti jövedelemnél is bőven megvan” – fogalmazott Novák Katalin, aki az autóvásárlási támogatásnál is találkozott hasonló állításokkal, de mint mondta: „valamibe bele kell kötni” alapon kritizálja a támogatási rendszert a magyar ellenzék. A statisztikákat látják, és ezekből az is világosan kitűnik: nem a luxusautókat választják az igényléseket benyújtó nagycsaládosok, „finoman szólva sem a luxuskategóriába tartoznak ezek az autók” – reagált azokra a balliberális politikai erők által képviselt vádakra, amelyek szerint a támogatások csak arra jók, hogy a gazdag családok luxus-gépkocsikat vásárolhassanak.

„Igazából az olcsóbban hozzáférhető autókhoz veszik fel a két és fél millió forintos támogatást, és teszik hozzá a szükséges önrészt. Vagy sok esetben vesznek fel hozzá egy hitelt, azért, hogy meg tudják vásárolni 5 millió forintért a nekik kedvező autót” – húzta alá a politikus.

Az otthonteremtési program kapcsán az államtitkár kiemelte: „Mi soha nem abban gondolkodunk, hogy hosszú távon bérleményben lakjanak az emberek. Magyarországon fontos a lakástulajdon. És ez egy nagy vívmányunk. Összehasonlítva sok nyugati országgal, ahol bérlakásban élnek az emberek élethosszig, hazánkban saját tulajdonú lakásban él a magyar emberek többsége, és erre is vágynak” – mondta Novák Katalin, majd úgy folytatta: még a megkérdezett fiatalok is ezt szeretnék. Ezért a saját tulajdonú otthonhoz jutást támogatja a kormány, mert biztonságérzetet ad.

A minapi olaszországi útja kapcsán elmondta: Olaszországban egy baloldali kisebbség kormányoz, noha az emberek zöme a három nagy jobboldali erőt támogatja. „Ezért is fogadták nagyon-nagy szeretettel” a magyar miniszterelnököt, akinek beszédét ováció fogadta, lévén Magyarországon egy olyan politikai stabilitás van, amely az embereknek hosszú távon bizalmat szavatol.

A Fidesz Néppárti helyzetéről is nyilatkozott Novák Katalin, mint a párt alelnöke. „Toporgunk egy helyben, ezt én így fogalmaznám meg. Ugyanis nem látszik, hogy a Néppártnak jelenleg milyen vezetése van” – fogalmazott a politikus, aki úgy vélte: „úgy látom, hogy sürgető körülmény a mi részünkről egyáltalán nincsen”. „Mondhatom azt, hogy Európában a legtöbb országban instabilitási problémákkal küszködnek, legalábbis a nyugati, déli részében a kontinensnek ez a helyzet” – tette hozzá a Fidesz alelnöke, Novák Katalin.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.