Az új évben is igényelhető a babaváró

A támogatást 2019. július elseje óta több mint 130 ezren igényelték.

Forrás: MTI2021. 01. 01. 14:54
null
Novák Katalin Család politikáért Felelős Miniszter Asszony Október elsejétől . 20200921 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki miniszteri közleményben kifejtették: azoknak a házaspároknak, akik családot terveznek alapítani, gyermekeket szeretnének, remek lehetőség a babaváró támogatás arra, hogy akár tízmillió forinttal növeljék az anyagi mozgásterüket. Ha megszületnek a gyermekek, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem kell visszafizetni. A kölcsönt vér szerinti és örökbe fogadott gyermekek után is lehet igényelni.

A támogatást 2019. július elseje óta több mint 130 ezren igényelték, és a már folyósított babaváró támogatások összege meghaladta az ezermilliárd forintot. Az eddig felvett babaváró támogatás átlagosan 9,7 millió forintos segítséget jelent a családoknak.

A babaváró támogatás maximum harmincmillió forint összegű kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amelyet 2022. december 31-ig igényelhetnek a házaspárok. A törlesztőrészlet legfeljebb havi ötvenezer forint, a futamidő 5–20 év. Ha a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik az első gyermek, a kölcsön továbbra is – immár a teljes futamidő alatt – kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig három évre felfüggesztik. A második gyermek születésénél újabb három évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás harminc százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennmaradó összeget átvállalja az állam. A támogatás önerőként is beszámíttatható, ha új lakásba költözne a család és ehhez jelzáloghitelt vesz fel, valamint hitelkiváltásra is felhasználható.

A veszélyhelyzet lejártát követő harmincadik napig a kormány meghosszabbítja a lejáró ügyintézési határidőket annak érdekében, hogy az igénylők ne essenek el a támogatási lehetőségtől,

illetve a támogatásokat már felvettek esetében ne keletkezzen a határidő-túllépés miatt mulasztás. Meghatalmazással, párok esetében egy ember is elintézheti a támogatás igénylését, a szerződéskötést. A társadalombiztosítási jogviszony megszakadása sem eredményezi automatikusan harminc napon túl a korábban szerzett tb-jogviszonyok beszámíthatóságának elvesztését, ha a veszélyhelyzet alatt veszítette el valaki a munkahelyét – olvasható a családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.