Novák Katalin: Észtország és Magyarország közös célja az erős nemzetállamok alkotta erős Európa

Észtország és Magyarország közös célja az erős nemzetállamok alkotta erős Európa – mondta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten újságíróknak, miután tárgyalt Mart Helme észt belügyminiszterrel, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnökével.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: mindkét ország számára fontos a migrációs kihívás, ezért az észt belügyminiszter látogatásán tájékozódik arról, hogyan védi Európa határait Magyarország.

Észtországban és Magyarországon is szabadságszerető emberek élnek, akiknek fontos a szuverenitás és a családi értékek, s mindkét ország azon dolgozik, hogy családbarát ország legyen – mondta a kormánypárti politikus. Kiemelte: egész Európa, így Észtország is komoly demográfiai kihívásokkal néz szembe, amire a balti országnak az erős családpolitika a válasza, ahogyan Magyarországnak is, így a találkozón kicserélték ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

„Közös célunk”, hogy Európa úgy legyen erős, hogy erős nemzetállamok alkotják – jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy ezért dolgoznak az észt és a magyar kormányban is.

Mart Helme elmondta: megbeszélése Novák Katalinnal rövid, de nagyon hasznos volt. Hozzáfűzte, látogatása alkalmával nemcsak a Magyarország által a migrációs válság csúcspontján, 2015-16-ban felépített határkerítést és a hozzá kapcsolódó létesítményeket szeretné megtekinteni, hanem szeretné megtalálni azokat a területeket, amelyeken a két ország bővíteni tudná együttműködését, illetve nemcsak e két ország, hanem a két országcsoport, a három balti állam és esetleg más észak-európai országok egyfelől, másfelől a visegrádi csoport négy országa is.

„Úgy gondolom, meg tudunk” alapozni egy bővebb együttműködést. Ennek az együttműködésnek az egyik sarokköve a szuverenitás lesz, az Európai Unión belüli szuverenitás – szögezte le a miniszter.

További sarokköve az együttműködés bővítésének a családpolitika, valamint a nemzeti kultúrák, nyelvek és a keresztény hagyományok megőrzése. Emiatt „úgy gondolom”, számos területen bővíthető a kooperáció a szóban forgó országok között, de erősíthető az Észt Konzervatív Néppárt és a Fidesz között is. „Remélem, hogy ez most egy új kezdet lesz, amely termékenynek fog bizonyulni” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.