Novák Katalin: Óriási lehetőség rejlik a magyar családpolitikában

Óriási lehetőség rejlik a magyar családpolitikában – vélekedett az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban. Novák Katalin felidézte, hogy a négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Ilyen intézkedésre nincs nemzetközileg példa. Elindul továbbá a nagyszülői gyermekgondozási díj – tette hozzá.

Forrás: MTI2019. 12. 28. 9:54
NOVÁK Katalin
Kolozsvr, 2019. oktber 23. Novk Katalin, az Emberi Erforrsok Minisztriumnak (Emmi) csald- s ifjsggyrt felels llamtitkra beszdet mond az 1956-os forradalom s szabadsgharc 63. vforduljn rendezett glaesten a Kolozsvri Magyar Operban 2019. oktber 23-n. MTI/Bir Istvn Fotó: MTI/Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin azt mondta, 150 ezer olyan pár él Magyarországon, amely szeretne gyermeket, de egészségi okok miatt akadályokba ütközik a családalapítás során. A kormány azt tűzte ki célul, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért segíteni akar a meddőségi problémákkal küzdő embereken – hangoztatta.

Emelték a meddőségi kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek dotációját, bővíteni fogják a támogatott vizsgálatok és orvosságok körét – sorolta. Hozzátette: egységes protokollt vezetnek be, továbbá létrejön egy olyan központ, amely összefogja az információkat és tájékoztatást ad.

Közölte, hogy az állam korábban öt beültetést finanszírozott. Ez úgy módosult, hogy további gyermekek esetében gyermekenként újabb négy beavatkozást biztosít. Novák Katalin nemzetközileg egyedülállónak nevezte az intézkedést.

A kormány célja, hogy lehetőleg megelőzze a meddőségi problémákat, ha viszont erre nincsen mód, akkor legalább idejében felismerje azokat – mondta.

Arra a kérdésre felelve, hogy miért a még csupán 22 éves Rácz Zsófiát kérte fel új helyettesének, az államtitkár azt mondta: ő alkalmas a pozícióra. A feladat, hogy valaki képviselje az ifjúságot, legyen a hangja, és erre egy valódi fiatal képes a leghitelesebben – fűzte hozzá.

Novák Katalin felidézte, hogy a négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Ilyen intézkedésre nincs nemzetközileg példa – jelentette ki.

Elindul továbbá a nagyszülői gyermekgondozási díj – tette hozzá.

Lehetnek még új elemek, ezekről azonban csupán jövőre tudnak többet mondani – közölte az államtitkár.

Novák Katalin a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, hogy gyermekvédelmi akcióterv készül 2020-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.