Novák Katalin: Továbbra is támogatjuk azokat, akik felelős módon gyermeket vállalnak

„Ameddig a Fidesz-KDNP lesz kormányon, folyamatosan bővíteni fogják a családtámogatásokat” – nyilatkozta a Demográfiai Csúcson a Magyar Nemzetnek a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár. A politikus szerint kiváló közös pont lenne az EU tagországai számára, ha kimondanák, hogy szükségünk van európai gyerekekre.

Csekő Imre
2019. 09. 05. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A Demográfiai Csúcsot felvezető egyik sajtótájékoztatón azt mondta, az itteni tapasztalatok hasznosak lehetnek egy esetleges második családvédelmi akcióterv kidolgozásakor. Lehet számítani egy következő intézkedéscsomagra?

- Nincs vége még a családtámogatási intézkedések sorának, mert ameddig mi kormányon leszünk, mindig bővíteni fogjuk a támogatásokat, csakúgy, mint 2010 óta folyamatosan. Viszont fontos, hogy értelmes tempóban tegyük ezt, és megnézzük, hogy a már bevezetett elemeket miként fogadják az emberek, és mennyire sikeresek azok. Most még egészen friss a családvédelmi akcióterv. Július elsején indult négy támogatási forma, és még csak jövőre vezetjük be a négy- és többgyermekes édesanyák szja mentességét valamint a nagyszülői gyedet. Ettől függetlenül nem lepne meg, ha a jövőben egy családvédelmi akcióterv 2 is születne majd valamelyik Orbán-kormány idején.

- A miniszterelnök beszédében célul tűzte ki, hogy a gyermekvállalás előnyös legyen anyagi szempontból is. Nem túlzottan ambiciózus terv ez?

- A miniszterelnök úr maga is elmondta, hogy milyen nehéz rövidtávon kézzelfogható eredményeket fölmutatni a demográfia terén. Hosszú távon sem könnyű, mert igen előnytelen helyzetből indultunk. A célunk, hogy a gyerekvállalás ne járjon olyan anyagi lemondással, ami azt jelentené, hogy aki gyermeket vállal, szükségképpen rosszabb anyagi helyzetbe kerül, mint aki nem. Ezt még nem sikerült megvalósítani, de az ingyenes tankönyvellátással és étkeztetéssel, és az ingyenes bölcsődével, az otthonteremtési programmal vagy a családi adókedvezménnyel annyit adunk már most is a gyermeket vállalóknak, aminek révén jelentősen tudtuk csökkenteni a különbséget. Nem titkoljuk a szándékunkat, hogy azokat, akik felelős módon gyermeket vállalnak, továbbra is támogatni szeretnénk, hogy a most még meglévő hátrányuk teljesen eltűnhessen.

- Létezik olyan nálunk gazdagabb ország, ahol ez a cél megvalósult? Ez hozzáállás, vagy anyagiak kérdése inkább?

- Sokszor nem teszünk különbséget a jövedelmi és a vagyoni helyzet között, és szinte mindig a jövedelemre, a befolyó havi összegre koncentrálunk, és nem a vagyonra és a megtakarításokra. Pedig a támogatásaink jelentős része erre összpontosít, és lehet, hogy a jövedelmi helyzeten nem javít rögtön. Ha valaki felveszi a csokot, és utána még lakáshitelt is kell törlesztenie például, lehet, hogy az aktuális jövedelmi helyzete ideiglenesen még romlik is, de hosszú távú eredményként saját tulajdonú otthona lesz, amit később a gyermekei örökölhetnek, tehát a vagyonát gyarapítjuk azoknak, akik gyermeket vállalnak. Ezért fontos lenne szerintem, hogy szakadjunk el a kizárólag a jövedelmi helyzetet vizsgáló megközelítéstől és a vagyoni helyzet alakulására is koncentráljunk. Mi hosszú távra tekintünk – hiszen a gyermekvállalás egy életre szól – és hozzájárulunk a gyermeket vállalók vagyoni helyzetének a gyarapításához is. Ez sok nyugati országhoz képest eltérő helyzet, mert számos helyen inkább az ingatlanbérlés a jellemző, és egy bérlemény nem örökíthető. Azt kell, hogy mondjam, hogy vagyoni értelemben a megerősödés és a fölzárkózásunk megindult.

- A V4-ek és a közép-európai országok a bevándorlás kérdésében együttműködnek. Most számos régióbeli politikus itt van hazánkban. Elképzelhető, hogy demográfiai kérdésekben is közösen lépnek majd fel az EU-ban?

- Nem vagyunk egyedül, és egyre több olyan ország van, amelynek vezetőivel megtaláljuk a közös hangot. Egyrészt a bevándorlás egy olyan kérdés például, amire feltétlenül közös megoldást kell találnunk, mert ha egy ország ellenáll is, attól még Európa és a határaink veszélyben lehetnek. Ha Schengent nem akarjuk föladni, kell, legyen közös válaszunk, és az nem lehet a tömeges bevándorlás engedélyezése. A migráció tehát olyan kérdés, aminél szükséges az együttes fellépés. A demográfiáról való gondolkodás is ilyen lehet. Az, hogy kimondjuk, hogy szükségünk van európai gyerekekre, az kiváló közös pont lenne. Nagyon jelentőset lépnénk előre, ha eljutnánk ide.

- Számos külföldi vendég érkezett a konferenciára? Velük beszélve mi a benyomása, hogyan ítélik meg a világ többi részén a magyar családpolitikát? A sajtóban sokszor olvasni negatív kritikákat ezen a téren is.

- Azért is furcsa, hogy a családpolitikánkat bárki nemzetközi téren rossz színben szeretné feltüntetni, mert bárhová is utazom a világban – Nyugat-Európán kívül – mindenütt nagyon pozitív a fogadtatása. Sőt rengeteg nyugat-európaitól is pozitív visszajelzés érkezik. Egyes politikai vezetőktől részben azért negatív a reakció, mert frusztráltak, hogy ők ezen a téren nem csináltak semmit, és nem mertek foglalkozni ezekkel a kérdésekkel. Pedig egy svéd választó nyilván szintén örülne a babaváró támogatásnak, ami arrafelé nincsen. Azért Svédországot említem, mert az ő egyik miniszterük annak ellenére kirohanást intézett a magyar családpolitikával szemben, hogy senki sem kérdezte a véleményét a témában. Ehhez képest Latin-Amerikában piedesztálra emelik Magyarországot, ha a családtámogatásról van szó. Brazíliából, Argentínából, vagy Chiléből olyan megerősítést kapunk, hogy szükség lenne a miénkhez hasonló politikára. Brazíliából is érkezett most egy miniszter a Demográfiai Csúcsra. A családokat támogató erők egyre több helyen kormányra kerültek. Van ahol még ellenzékben, vagy kisebbségben vannak, de szerencsére folyamatosan erősödik ez a vonal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.