Novotny Zoltán és Sarlós Péterné kapta az NMHH két életműdíját

A díjazottak egészen eltérő területen dolgoznak a médián belül, ami közös bennük, az a kitartó maximalizmus.

Forrás: MTI2020. 10. 21. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A média és a műsorszórás területén kiemelkedő teljesítmények díjazására alapított Goldmark Péter Károly-díjat idén a legendás sportriporter, Novotny Zoltán, valamint a Médiatanács titkárságának főosztályvezetője, Sarlós Péterné kapta – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-t.

A Goldmark Péter Károlyról, a színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjat Karas Monika, az NMHH elnöke adta át a szervezet budapesti, Ostrom utcai székházában.

A díjazottak egészen eltérő területen dolgoznak a médián belül, ami azonban közös bennük, az a kitartó maximalizmus – mondta méltató beszédében Karas Monika, a díj alapítója.

Az elnök kiemelte, hogy mindkét díjazott munkássága az állandóságot képviseli a folyamatosan változó körülmények közepette. Novotny Zoltán az elmúlt fél évszázad valamennyi nyári olimpiájáról tudósított – és bár ötven év alatt minden megváltozott, az ő jelenléte évről évre garanciát jelentett a magas szakmai színvonalra. Ugyan reflektorfény és publicitás nélkül, de ugyanezt tette Sarlós Péterné is a maga hivatali szakterületén. Az NMHH jogelődjénél, az ORTT-nél kezdte pályáját, és mind a hatóság 2010-es létrejöttekor, mind a Médiatanács tagcseréi közben az ő személye biztos szakmai hátteret jelentett a testület tagjai számára.

Novotny Zoltán, a magyar sportújságírás meghatározó alakja – olvasható a közleményben. 1966 óta dolgozik a Magyar Rádióban, ahol csaknem másfél évtizedig vezette a sportosztályt, 1996 és 2003 között a Petőfi Rádió főszerkesztője is volt. 1968 óta valamennyi, összesen 13 nyári olimpiáról tudósított, huszonhét magyar aranyérem megszületéséről közvetítve. Jelenleg a Sportvilág szerkesztő-műsorvezetője. Tizenhét évig vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, amelynek jelenleg tiszteletbeli elnöke. Emellett beszédtanárként segíti a fiatalabb generáció fejlődését. Számtalan díj mellett kitüntették a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, a Magyar Arany Érdemkereszttel, a Közmédia Életműdíjjal, a Kodály-, a Táncsics-, a Szepesi-, a Knézy Jenő-, a Prima-díjjal és kétszer a MOB-médiadíjjal is.

Sarlós Péterné (született Bőcs Mária) 22 éve, 1998-ban csatlakozott az NMHH jogelődjéhez, az akkori ORTT-hez döntéselőkészítő munkatársként. 2010 óta vezeti a Médiatanács titkárságát, főosztályvezető-helyettesként, majd főosztályvezetőként. Kiemelkedő szerepe volt az ORTT 2010-es megszűnésével és az NMHH megszületésével járó átalakulás háttérmunkálataiban. Azóta is kitűnő szaktudással biztosítja a testület, valamint a Médiatudományi Intézet munkájához az adminisztratív és részben szakmai hátteret. 2002-ben „Kiemelkedő szakmai munkáért” elismerést vehetett át, 2008-ban szakmai tanácsadó címet kapott – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.