Nyáron visszatérhet a megszokott életünk

Folytatódik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése is a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, az Operatív Törzs pedig a védőfelszerelések utánpótlását is biztosítja. A kórházak eközben felkészültek a fertőzöttek fogadására: az ágykapacitás felét minden kijelölt intézményben felszabadították. Csak azokat küldték haza, akiknek ez nem jelent egészségkárosodást.

Szilágyi Anna
2020. 04. 23. 6:05
null
Szombaton sok helyütt lesz még strandidő Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi intézmények országszerte megnövelték ágykapacitásaikat a koronavírusos betegek fogadására, már felszabadították a kórházi ágyak ötven százalékát – jelentette ki az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte: kevés helyről kellett hazaküldeni ténylegesen betegeket, hiszen a kórházi ágyak kihasználtsága eleve 65-70 százalékos volt. Hozzátette: nem küldhető haza senki, akit egészségkárosodás érne emiatt, erről a kezelőorvos vagy orvosszakmai grémium dönt.

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése, ezen belül az egészségügyi ellátásra, az ott dolgozók oktatására, a védőeszközökre és az izoláció feltételeire figyelnek. – A honvédség folytatja a szociális intézmények fertőtlenítését. A Pesti úti otthoné már megtörtént, ott jelenleg 284 fertőzöttről és 28 elhunytról tudnak – ismertette a tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs felajánlásának köszönhetően tegnap újabb szállítmányt, 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt kaptak a szociális intézmények. Müller Cecília emlékeztetett, nagyon jó szolgálatot tesz a mostani időszakban az elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér, hiszen így a vények felírása is könnyedén megy. A krónikus megbetegedésben szenvedőknek Müller Cecília azt javasolta, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik karbantartására, legyenek fegyelmezettek a táplálkozásban, gyógyszerszedésben is.

Fegyelmezett gyógyszerszedés, tájékozódás a pollenekről – ezeket tartsák szem előtt az erre érzékenyek
Fotó: 123RF

Az allergiások a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékozódhatnak arról, melyik pollenfajta mikor intenzívebb az országban. A szakember tőlük azt kérte, hogy fokozottan ügyeljenek a gyógyszeres terápiára és főleg az éjszakai órában szellőztessenek. Gyakrabban mossanak kezet, naponta mossanak hajat, és ne szárítsák ruháikat a szabadban.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: egyéni védőfelszerelések és lélegeztetőgépek érkeztek kedden négy teherjárattal a Liszt Ferenc repülőtérre. Szerdán ezek mellett több mint kétmillió maszk és 2,5 millió kesztyű érkezett Budapestre, 21 ezer liter fertőtlenítőszert pedig összesen húsz kórháznak szállítottak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.