Nyárra elkészülhet a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút

A tömegsport-beruházás a terveknek megfelelő ütemben halad.

Forrás: MTI2020. 04. 22. 22:54
null
Egyre kevesebb helyen ütközik akadályokba a kerékpár, mint tömegsport Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terveknek megfelelő ütemben halad, így várhatóan nyárra elkészül a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárút, melynek átadásával biztonságosan körbekerékpározható lesz a Tisza-tó – tájékoztatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AOFK) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint jól halad a Tisza-tó fölötti kerékpáros hidak építése Poroszló és Tiszafüred között. Júniusban átadják a két települést összekötő, 6,5 kilométeres kerékpárutat, ezzel lehetővé válik a Tisza-tó kerékpárral történő biztonságos megkerülése.

A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva. A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át.

A projekt leglátványosabb eleme a Tiszán átívelő kerékpáros híd. Az átkelő hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia.

Egyre kevesebb helyen ütközik akadályokba a kerékpár, mint tömegsport
Fotó: MTI/Balázs Attila

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad. Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

A közleményben Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: hiánypótló fejlesztésről van szó, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tározó körül kerékpározók száma, amely 2019-ban elérte az 58 ezret.

A beruházás hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával valósul meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.