Nyilvántartásba vették a jelölteket

Tegnap éjfélig kellett dönteniük a helyi választási bizottságoknak az önkormányzati választáson induló jelöltek nyilvántartásba vételéről. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a testületeknek az utolsó órákban még több mint kétezer döntést kellett meghozniuk, illetve rögzíteniük az informatikai rendszerben. Október 13-án több mint tizenhétezer mandátum sorsa dől majd el.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2019. 09. 14. 7:41
null
Csaknem ötvenhatezren akarnak polgármesterek vagy képviselők lenni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Választás.hu-n olvasható összesítés szerint csaknem 56 ezer polgármester- és képviselőjelöltet jelentettek be az október 13-i önkormányzati választásra, azonban mintegy 2300 jelölt esetében még nem született döntés a nyilvántartásba vételről.

A választásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár mindegyike szavazhat lakóhelye polgármesterére, ez ügyben 3177 mandátumról döntenek a választók, míg a főpolgármester személyéről 1 millió 365 ezer budapesti mondhat véleményt. A települési önkormányzatok esetében összesen 16 787 mandátum sorsáról döntenek majd, a 3008, tízezer lakosnál kisebb településen, egyéni listán 14 522 képviselői hely sorsa dől el.

Csaknem ötvenhatezren akarnak polgármesterek vagy képviselők lenni
Fotó: Kurucz Árpád

Mint kiderült, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulhat a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson.

Az NVI péntek reggeli adai alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt is található: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármesterjelöltet jelentettek be az októberi választásra. Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a „rekorder”, ahol 13 polgármesterjelölt indult. Öt évvel ezelőtt 45 jelölt volt a legtöbb, ennyi egyéni képviselőjelölt közül választhattak Mezőkovácsháza (Békés megye) és Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) választópolgárai.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke tegnap arról számolt be, listájukat tizenhárom megyében vették nyilvántartásba, emellett a párt 34 polgármesterjelöltje és 1047 képviselőjelöltje gyűjtötte össze az induláshoz szükséges számú ajánlást. Hozzátette, a legtöbb ajánlást Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyűjtötte be a párt, a leggyengébben pedig a fővárosban szerepeltek. Fájó pontként említette, hogy Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében nem sikerült a listaállítás. Utóbbiban a Jobbik sem tudott listát állítani, miként Fejér megyében sem. Az LMP egy megyében sem lépte át a listaállításhoz szükséges küszöböt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.