Nyolcszáz óvodát és iskolát korszerűsítenek

Kásler Miklós közölte: jelenleg 158 beruházás van folyamatban, amelyek közül 51 uszoda, 47 tanterem, további 47 pedig fejlesztett tanterem-felújítás, de 15 új iskola és egy új óvoda is épül.

Csókás Adrienn
2019. 09. 10. 6:30
null
Jövőre 1,2 millió gyerek ingyen kapja a tankönyvet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 276 milliárd forintot biztosít a kormány a Nemzeti köznevelési és infrastruktúra-fejlesztési program révén nyolcszáz iskola és óvoda korszerűsítésére – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte: jelenleg 158 beruházás van folyamatban, amelyek közül 51 uszoda, 47 tanterem, további 47 pedig fejlesztett tanterem-felújítás, de 15 új iskola és egy új óvoda is épül. Összesen 66 beruházás már befejeződött, 66 milliárd forint értékben.

Tájékoztatása szerint a Modern városok programban 2015 és 2022 között hat város 19 oktatási intézménye újulhat meg 51,5 milliárd forintból. Ebből 26,5 milliárd forint összegben, három városban már befejeződtek a munkálatok.

Jövőre 1,2 millió gyerek ingyen kapja a tankönyvet
Fotó: Mirkó István

– Debrecenben alap- és középfokú iskolát adtunk át, Tatabányán az Árpád gimnázium reálgimnáziummá alakítása történt meg, Érden pedig négy óvodát újítottunk fel, és soron következik az ötödik – sorolta Kásler Miklós.

A miniszter kitért az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív programra is, amelynek révén 2014 és 2020 között 615 intézményt fejlesztenek, együttesen 126 milliárd forintból. Ezek közül 437 intézményben, 30 milliárd forint összértékben infrastrukturális átalakítások, leginkább tanterem-felújítások, nyílászárócserék történnek, és a projektek döntő többségét már befejezték.

Összesen 108 tankerületben kimondottan esélyegyenlőségi beruházásokat hajtanak végre. Ennek egy része (31 milliárd forint értékben) egyházi iskolákban valósul meg, ötmilliárd forintból pedig a fogyatékkal élők iskoláit segítik.

A miniszter beszámolt az energiahatékonysági fejlesztésekről is, amelyek révén 74 iskolában 22,5 milliárd forint jut például épületek szigetelésére, fűtés-korszerűsítésre vagy épp vízvezetékcserére.

Kásler Miklós megjegyezte azt is, hogy a jövőre életbe lépő tantervi módosítások gyakorlatilag készen vannak, továbbá emlékeztetett, hogy a következő tanévben 1,2 millió gyermek ingyen kapja a tankönyveket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a most bejelentett intézkedések az évtized egyik legnagyobb volumenű beruházáscsomagját jelentik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.