Nyomoz a rendőrség a budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében

Nyomozást indított a balliberális budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében a rendőrség – derült ki a PestiSrácok.hu birtokába került rendőrségi határozatból.

Forrás: pestisracok.hu2021. 03. 01. 14:08
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely fõpolgármester a BKK kelenföldi buszgarázsában Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben került nyilvánosságra, hogy egy baloldali oligarchához, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető offshore-gyanús cég nyert októberben a BKV buszbérlési pályázatán. Ráadásul a feljelentés szerint a cég egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor pedig még nem is létezett. Az ügyben egyébként nem a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálódik. Ennek oka, hogy a BRFK-t saját kérésére kizárták az eljárásból, mivel az elfogultság látszatát is el szerették volna kerülni, hiszen Karácsony Gergely főpolgármestert is érinti a feljelentés – olvasható a PestiSrácok.hu cikkében.

Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Korábban azt írták, hogy Tényi István azért tett feljelentést, mert kiderült, a Karácsony Gergely vezette főváros egy olyan offshore-hátterű cégtől akart buszokat bérelni, amely egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor még nem is létezett, a tulajdonosok mögött pedig a szocialista oligarcha, Leisztinger Tamás tűnt fel. Leisztinger korábban Karácsony helyettesének, az MSZP-s Tüttő Katának volt az élettársa, aki egyébként a BKV-ért felel.

A témával a PestiTV is foglalkozott, a stáb egyik érintett cégnél sem talált– nemhogy buszokat – de még embereket sem. A Budapesti Közlekedési Zrt. még áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást használt, dízelüzemű, alacsony padlós, csuklós buszok bérlésére. A dokumentum szerint a BKV hat darab, legfeljebb tizenkét éves, légkondicionált, EURO négyes környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne tizenkét hónapra. Később a főpolgármester írt egy Facebook-posztot, amelyben arról értekezett, hogy a BKV nem köti meg a szerződést az offshore céggel. A kijelentéssel az volt a legfőbb probléma, hogy azt már október 30-án megkötötték. A BKV később a nagy felháborodás hatására felmondta a szerződést.

ELRENDELTÉK A NYOMOZÁST

Tényi feljelentése a BRFK-hoz került, de ők kérték a kizárásukat, aminek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyt adott. Ennek oka, hogy

Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás rendőr dandártábornok a feljelentésben szereplő személlyel, Karácsony Gergellyel napi munkakapcsolatban van, így az elfogultság látszatát is el akarták kerülni.

Az aktákat ezután az NNI-nek küldték meg, akik első körben feljelentés-kiegészítést rendeltek el, majd megindították a nyomozást, egyelőre hamis magánokirat felhasználásának a gyanúja miatt.

Figyelemre méltó, hogy a botrányban érintett oligarchának, Leisztinger Tamásnak nem ez az első zűrös ügye.

Évekkel ezelőtt sajátos „tárgyalási technikájáról” lehetett olvasni: egy újbudai ingatlanügy kapcsán többen Leisztingerre vallottak, hogy megfenyegette őket, bajuk lehet, ha nem adják el a vállalkozásukat. Leisztinger a vallomások szerint azt közölte egyikükkel: „Mit csináljak veled? Lelövesselek, vagy agyonveresselek?” Majd hozzátette, hogy ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. „És ezt vegyék fenyegetésnek”. A vallomásokban felbukkant annak a Wieszt Jánosnak a neve is, aki állítólag közvetített a felek között, és akit azóta már korrupció miatt egy másik ügyben négy évre jogerősen elítéltek. A bíróságnak persze nem volt nehéz dolga, hiszen az MSZP volt újbudai frakcióvezetőjéről – pechjére – videofelvételt készítettek, ahogy egy üzletembertől csúszópénzt vesz át. Leisztengerrel kapcsolatban pedig végül nyomozás indult zsarolás, majd önbíráskodás gyanújával ismeretlen tettes ellen, ám bizonyítottság hiányában 2013 nyarán megszüntették az eljárást – derül ki a cikkből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.