Oázissá alakult a belvárosi buszváró

Egy hét alatt készült el a József nádor téri buszváró, ami jövő nyárra éri el végleges kinézetét, ugyanis a palánták növekedési idejével is számolni kell. A példamutató kezdeményezés nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe lesz.

2020. 08. 27. 14:24
null
Fotó: Vivien Cher Benko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere átadta az V. kerület első zöld buszmegállóját a József nádor téren. Mindössze egy hét telt el azóta, hogy a polgármester a Facebook-oldalán hírt adott az V. kerület egyik legújabb innovációjáról, és ma már birtokba is vehetik az utasok a növényekkel beültetett várót – tájékoztatta lapunkat az V. kerületi önkormányzat.

A példamutató kezdeményezés nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe lesz. Az V. kerület eddig is élen járt a zöldintézkedésekben, hiszen az önkormányzat 2014 óta 307 fát telepített, minden közterület-fejlesztésénél növelte a zöldfelületeket, hagyományt teremtett a társasházi közösségek számára évente kiírt zöldpályázatával, Magyarországon elsőként kezdte használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércellarendszert. Olyan újdonságokat is bevezetett már, mint például az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal, mindezek elismeréseképpen pedig 2019-ben Virágos Magyarország fődíjat nyert.

„Tehát a megkezdett jó gyakorlat méltó folytatása a növényekkel beültetett megálló is. A különleges megoldással »városi dzsungellé« alakuló buszváró koncepciójának kidolgozása friss szemléletet és kreatív gondolkodásmódot igényelt a kerületi tervezőktől és kertészektől” – írta közleményében az önkormányzat.

Ismertetésük szerint a megálló átalakítása során az edzett üveg tetőfelület változatlan formában megmaradt. Az üveg hátfal helyett azonban egy, a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett, perforált lemezekből kialakított futtatófelületet építettek, amely a növény felfutását és idővel a buszváró belső felületére történő átkúszását is segíti, illetve annak megerősödéséig az árnyékolást is biztosítja. „A váró mögött a burkolat megbontásával egy termőfölddel teli ültetőközeget hoztunk létre, amely közvetlen kapcsolatot teremt a növényzet és talaj között. Itt kerültek elültetésre a megállót zöldítő növények, valamint a buszváró szerkezetére felfutó repkény vadszőlő is. Mindezek vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik majd, valamint a tetőre hulló csapadék hasznosítása is megvalósul, a buszváró tetőszerkezeti kialakításának köszönhetően” – számolt be a kísérleti buszváró elemeiről az önkormányzat.

A növényekkel borított váró szerepet játszik a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.