Október 23. – Idén a zászlófelvonás a központi esemény

A koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

Forrás: MTI2020. 10. 23. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a Nemzeti ünnepek és emléknapok nevű Facebook-oldalon azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad, szinte az Országház előtti zászlófelvonás az egyetlen, amelyet megtartanak.

Reggel katonai tiszteletadás keretében vonják fel Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren. A Nemzeti ünnepek és emléknapok nevű YouTube-csatornán egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók. November 4-ig tekinthető meg az Emlékképek 1956 – Városi kiállítás című virtuális tabló, mely Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotókkal emlékeztet az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A Fővárosi Önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az ’56-os pesti nők előtt.

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.