Olcsóbb a tanévkezdés, mint valaha

Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar családok érezhetik, hogy a kormány az iskolakezdés idején a terhek jó részét igyekszik levenni a vállukról, a juttatások körét bővítették.

2019. 08. 27. 9:47
null
A Sashalmi Tanodába is megérkeztek az ingyentankönyvek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számos kormányzati intézkedés segíti a családokat az idei tanévkezdésben – mondta hétfőn a Sashalmi Tanoda előtt Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a magyar családok érezhetik, hogy a kormány az iskolakezdés idején a terhek jó részét igyekszik levenni a vállukról, a juttatások körét bővítették. A 2010-es költségvetéshez viszonyítva 2020-ban 645 milliárddal bővülnek az oktatásra fordított források.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a legnagyobb mértékben a pedagógusbérekre fordítható keret nőtt, a jövő évben 355 milliárd forinttal többet fordítanak e célra, mint amennyit az állam, az önkormányzatok fordítottak 2010-ben. Felidézte, hogy megvalósult egy átlagosan ötvenszázalékos béremelés, és a különböző minősítési eljárások során a pedagógusok akár hetvenezer forintos plusszal számolhatnak.

A Sashalmi Tanodába is megérkeztek az ingyentankönyvek
Fotó: Havran Zoltán

Rétvári Bence kitért arra, bővültek emellett a szociális gyermekétkeztetés forrásai, ez a 2010-es 29 milliárdról jövőre 82 milliárd forintra nő. – Két és félszeresére emelkedett az a forrás, amelyből a gyermekeknek ingyenes étkezést tudnak biztosítani. Ez a növelt összeg azt jelenti, hogy bölcsődében, óvodában minden tíz gyermek közül nyolc-kilenc ingyenesen kapja az étkezéseket, és az iskolások körében is jóval többen jogosultak a térítésmentes étkezésre. Az egynapi költségkeret is nőtt, amiből egészségesebb ételeket tudnak biztosítani a gyermekeknek – részletezte.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a nyomdák augusztus 1-jéig valamennyi tankönyvet legyártották, és elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Mostanra már szinte minden intézménybe megérkeztek a tankönyvek, illetve az elkövetkező napokban megérkeznek. Összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki az iskolákba – ismertette. – Jelentős változás ez a 2010 előtti időkhöz képest: 1–9. évfolyamon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet. A 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Postázzák a tanszereket

Már csak néhány nap van hátra a vakációból, és újabb tanév kezdődik, ám sok családnak a kényszerű „matekozás” már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Sokaknak azonban egy kis megkönnyebbülést jelenthet, hogy a rászoruló családok megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei­nek a 1353-as adományvonalra érkező felajánlásokból mostanra több száz tanszercsomagot sikerült összeállítaniuk. Ahhoz, hogy a meghirdetett ezer támogatott gyermek mindegyikéhez időben elérjen a segítség a tanévkezdésig, a szervezet megkezdte az elkészült tanszercsomagok kiszállítását rászoruló családokhoz. A csomagok célba juttatásában a Magyar Posta is segít.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.