Olcsón jutott drága telekhez Gémesi György régi ismerőse

A helyi Fidesz-KDNP jogosan aggódott két ingatlan önkormányzat általi elkótyavetyélése miatt – derül ki Gödöllő jegyzőjének lapunknak megküldött válaszából. Gémesi György polgármester először a telkeket külön-külön becsültette fel, majd később összevonva értékesítette, vállalva, hogy az önkormányzat megnöveli a beépíthetőség mértékét. A pályázat nyertese Gémesi György évtizedes ismerőse.

2019. 06. 08. 7:30
null
A város első embere a jelek szerint nagyvonalú, ha régi kapcsolatairól van szó Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A telkek együttes értékesítését kimondó testületi határozat után nem készült újabb ingatlanszakértői értékbecslés, az árat a korábbiak alapján határozták meg – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Gödöllő jegyzője, Kiss Árpád. Vagyis a Gémesi György által vezetett önkormányzat előbb felbecsültette a tüdőbeteg-gondozó telkének, valamint a szomszédos teleknek az értékét, amelyeket 46,6 millió, illetve 13,4 millió forintban állapítottak meg a szakértők. Majd ezt követően úgy hirdették meg eladásra a két területet együtt, hogy az árakat összeadva értékesítenék hatvanmillióért, és vállalták, hogy megnövelik a telek beépíthetőségének mértékét – amely miatt az eredeti értékbecsléshez képest jelentősen megnőhet az ingatlan értéke. A jegyző szerint azért döntött így az önkormányzat, mivel így nagyobb esély mutatkozott egy színvonalas fekvő- és/vagy járóbeteg-ellátást is nyújtó egészségügyi intézmény kialakítására.

A város első embere a jelek szerint nagyvonalú, ha régi kapcsolatairól van szó
Fotó: Katona Vanda

Mint arról beszámoltunk, a gödöllői Fidesz–KDNP törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Gémesi György által vezetett gödöllői önkormányzat ellen két ingatlan áron aluli eladása kapcsán. A jelenlegi tüdőbeteg-gondozó épületét a telekkel és a szomszédos ingatlant együtt hatvanmillió forintért adta el az önkormányzat a gödöllői polgármester egyik régi ismerősének.

A lapunk által látott dokumentumok szerint a vitás ingatlanoktól egy kilométerre, a gödöllői Kossuth Lajos utca és a Dózsa György utca sarkán található 328 négyzetméteres beépítetlen területet nagyjából 31 millió forintért adta el korábban az önkormányzat. A tüdőbeteg-gondozó, valamint a szomszédos telek együttes nagysága meghaladja a 2100 négyzetmétert. A hozzávetőleg hétszeres méretkülönbség ellenére az ár csak a duplája. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szóban forgó ingatlanok is pontosan ennyivel többet érnének, de a példából kitűnnek az árral kapcsolatos kétségek.

A tüdőbeteg-gondozót még idén új helyre költözteti az önkormányzat. A hatvanmillió forintért eladott telken ezután egy milliárdos magánegészségügyi beruházás valósul meg. A gödöllői önkormányzat által közzétett dokumentumok szerint a telken felépülő épület összterülete 5000-5500 négyzetméter lesz.

„A föld alatt lesz egy teremgarázs liftekkel, a földszinten labordiagnosztika, radiológia, patológia, egy gyógyszertár, az első emeleten húsz egészségügyi szakterület járóbeteg-rendelői kapnának helyet. A második emeleten negyven kétágyas fekvőbetegszoba, kezelő, nővérszobák, személyzeti öltözők létesülnének. A harmadik emeleten két nagyműtő, két kisműtő, előkészítők, ébresztők, raktárak, orvosi szobák és intenzív kórterem épülne. A tetőtérben tervezett a gépterem és a raktárak kialakítása” – olvasható a leírásban.

A klinikát működtető cég annyi vállalást tett, hogy „részt kíván venni Gödöllő fekvőbeteg-ellátásában”, azonban ennek részletei egyelőre nem tisztázottak. Emellett azt is vállalták, hogy az intézményt működtető cég székhelye a működés megkezdésétől kezdve öt évig Gödöllőn lesz.

A beruházást elnyerő cég vezetője Gémesi György régi ismerőse. A BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft.-t Bók Károly volt kerepesi polgármester, a hírhedt Zöld Híd Kft.-t egykor működtető társulás volt elnöke vezeti. A cég társtulajdonosa Bók felesége, Orosz Orsolya.

A milliárdos beruházás a cégadatok szerint alaposan meghaladhatja Bók Károly és felesége anyagi lehetőségeit: a cég 2017-es adózott eredménye 25 millió forint, míg 2018-as eredménye 28 millió forint volt. A beruházás összértékét nehéz megbecsülni, csak az épület felhúzása több milliárd forintba kerülhet, az orvosi berendezések beszerzése pedig újabb milliárdos kiadást jelenthet. A BOMM Kft. működteti Gödöllőn a Boróka Egészségházat, amely szintén egy magán-egészségügyi intézmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.