Oltási terv szerint történik a vakcina beadatása

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, ha valaki regisztrál, utána még meggondolhatja magát, ha mégsem szeretné magát beoltatni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2020. 12. 12. 19:59
A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration
Különösen ígéretesek a kínai gyártóval folytatott tárgyalások. Fotó: Dado Ruvic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb legyen bevizsgált és biztonságos koronavírus elleni védőoltás – hangsúlyozta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán szombaton közzétett videójában. Szentkirályi Alexandra azt mondta: Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni, ami a beszerzéseket illeti, „hiszen a vakcina az igazi megoldás a koronavírus elleni küzdelemben”. A Vakcinainfó.gov.hu oldalon elindult az oltásra a regisztráció, amelyet számítógépről vagy akár mobiltelefonról is meg lehet tenni.

A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz, de nem a regisztráció sorrendjében történik majd a beadása, hanem az oltási terv szerint. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek

– mondta.

Ha valaki regisztrál, utána még meggondolhatja magát, ha mégsem szeretné magát beoltatni. A hatvanévesnél idősebb nyugdíjasok postán is megkapják az íveket, amelyeket kitöltve ingyenesen vissza is küldhetnek. Szentkirályi Alexandra az online kitöltés menetét is bemutatja a videóban. A regisztráló gomb megnyomása után megjelenik egy űrlap, ahol az igényléshez meg kell adni a nevet, a lakcímet, az életkort, a tajszámot, az e-mail-címet és a telefonszámot. A regisztráció az igények felmérése mellett a vakcinával kapcsolatos legújabb információkról szóló közvetlen tájékoztatást is segíti. Ehhez az adatkezelési tájékoztató alatti rubrikát kell kipipálni, ez azonban nem kötelező. Az oldalon most is vannak naprakész hírek – tette hozzá. Szentkirály Alexandra – aki már maga is megtette ezt – mindenkit biztat a regisztrációra.

Mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, a mai naptól egészen karácsonyig a zsúfoltság elkerülése és a megfelelő távolságtartás érdekében megszüntették az idősek vásárlási idősávját. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője közölte, ez azt jelenti, hogy

a gyógyszertárakban, az élelmiszerboltokban és a drogériákban a nyitvatartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat, de a járványügyi szabályokat ugyanúgy be kell tartani.

A főosztályvezető tudomása szerint a Pfizer–BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez, már beadták az EMA-hoz a szükséges dokumentációt, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.