Önkormányzati cégvezetők munkaviszonyát szüntette meg a szekszárdi közgyűlés

Forrás: MTI2020. 01. 30. 21:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két önkormányzati cég vezetőjének munkaviszonyát szüntette meg csütörtöki ülésén az ellenzéki többségű szekszárdi közgyűlés, a testület rendeletet fogadott el a társaságok szerződéseinek közzétételéről.

A közgyűlés Csillag Balázsnak, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjének munkaviszonyát március 31-ével, Bálint Zoltánnak, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjének munkaviszonyát február 29-ével szüntette meg közös megegyezéssel. A javaslatot az Éljen Szekszárd Egyesület nyolctagú képviselőcsoportjának vezetője, Bomba Gábor terjesztette elő. A frakcióvezető sem az ülésen, sem az MTI kérdésére nem indokolta a döntést.

A közgyűlés határozott a korábban több európai uniós projekt előkészítésében közreműködő Szekszárdi Mérnöki Szolgáltató Kft. végelszámolással történő megszüntetéséről is. A cég ügyvezető igazgatója, Kerekes László az ülésen bejelentette lemondását. Konszolidálják ugyanakkor a Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft.-t, amelynek az önkormányzat felé fennálló tartozását tőketartalékba helyezik.

A közgyűlés rendeletet fogadott el a többségi önkormányzati tulajdonú cégek szerződéseinek közzétételéről. E szerint a társaságoknak 2014. január 1-ig visszamenően – a magánvállalkozók esetében anonim módon – nyilvános adatbázisban közzé kell tenniük az egymillió forintos értékhatárt elérő szerződéseiket.

A jogszabály kidolgozása alatt az önkormányzati hivatal állásfoglalást kért a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságtól. Péterfalvi Attila, a hivatal elnöke – a közgyűlésen ismertetett – válaszában azt írta, „a hatóság messzemenően támogatja a közgyűlési előterjesztést és azt a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való alapvető jog érvényesülése szempontjából példaértékűnek és követendőnek tartja más önkormányzatok számára is”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.