Online lakossági fórumot tartanak a déli körvasút fejlesztéséről

A déli körvasút bővítése a következő évtized egyik legjelentősebb vasútfejlesztése, amely valós alternatívát kínál az elővárosokban és a külső kerületekben élőknek az autózással szemben, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a most megépülő új megállóknak köszönhetően a vasút a városi közlekedés szerves részévé váljon. A tervezést irányító Budapest Fejlesztési Központ (BFK) szeptember 21-én délután öt órakor a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel, valamint a XI. kerület Újbuda önkormányzatával közösen online lakossági fórumot tart, ahol tájékoztatást ad a környéken élőknek a beruházás állásáról.

Magyar Nemzet
Forrás: BFK-közlemény2020. 09. 17. 13:02
null
20200429 Budapest Barnamezős terület, ami alkalmas lehet beruházásra, Józsefvárosi piac korábbi területe, Józsefvárosi vasútállomás területe Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma Budapest közösségi közlekedésében a legnagyobb kihasználatlan potenciált a vasút jelenti. A vasútban rejlő lehetőségek kiaknázása esélyt teremt arra, hogy a fővárost és agglomerációját felszabadítsuk a naponta rázúduló gépkocsiforgalom nyomása alól, és versenyképes, komfortos közlekedési lehetőséget biztosítsunk az elővárosokban élő lakosok százezrei számára – írja közleményében a Budapest Fejlesztési Központ (BFK).

A BFK kiemelte: a déli körvasút bővítésének a célja kettős, ahhoz, hogy Budapesten a vasút valós alternatívát tudjon adni az egyéni közlekedéssel szemben, növelni kell a vonatok számát, amely a szűk keresztmetszetekben együtt jár a vágányok számának bővítésével – ezért épül a Déli összekötő vasúti híd harmadik hídszerkezete, és ezért kell beavatkozni a Kelenföldtől Ferencvárosig húzódó többi szakaszon is. Mindemellett több olyan vasúti megállóra van szükség a fővárosban, amely átszállási kapcsolatot ad a vasút és a helyi közlekedés eszközei között. A déli körvasút fejlesztésekor három átszállópontot építenek; Újbudán Nádorkertnél, a pesti oldalon pedig a Közvágóhídnál és a Népligetnél. Ezek nélkül a fejlesztések nélkül a vasút nem volna képes a várost átszövő közlekedési hálózat szerves részeként működni.

A fejlesztési központ szerint a déli körvasút fejlesztése elsősorban a Hamzsabégi, Sárbogárdi és Dombóvári utak környékén lakókat érinti. Céljuk, hogy az itt élőket a kivitelezés előrehaladásáról megfelelően tájékoztassák, és szeretnék a lakókat a lehető legjobban megvédeni a beruházás által okozott kényelmetlenségektől – ezért kerül sor még a kivitelezés megkezdése előtt a zajvédő ablakok beszerelésére, a nagy zajjal járó munkák éjszakai tiltására és a felvonulási terület minimalizálására. A Hamzsabégi sétány területén tartósan csak a vasúti töltés alakul át, ám a kivitelezés időtartama alatt a sétány kisebb részét is igénybe kell venni. A BFK célja, hogy a környezetrendezés olyan komplex városi fejlesztésként valósuljon meg, melynek köszönhetően a Budaörsi úttól a Dunáig tartó terület teljesen megújulhat.

A BFK elkötelezett a környéken élők jogos igényének képviseletében, és mindent megtesz azért, hogy a kivitelezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az itt élők számára – emelték ki.

Kiemelten fontosnak tartják továbbá, hogy olyan komplex városfejlesztési programot valósítsunk meg, amely biztosítja, hogy kulturált, rendezett, parkosított területek a beruházást követően is rendelkezésre álljanak. Ezzel együtt fontos, hogy meghallják az elővárosokból ingázók hangját, odafigyeljenek az ő igényeikre, és a főváros és térsége egészének érdekeire is – írta a BFK.

Azért, hogy a lakosokat a beruházás állásáról és a tervezett városfejlesztési beavatkozásokról tájékoztassuk, a tervezést irányító Budapest Fejlesztési Központ és konzorciumi partnere, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Újbuda önkormányzatával közösen lakossági fórumot tart, amelyet a járványhelyzet miatt online formában tartanak szeptember 21-én délután öt óratól – tájékoztattak.

Az online lakossági fórum Facebook-eseménye itt, a fórum weboldala itt érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.