Operatív törzs: Lehetőleg mellőzzük a hétvégi nagy bevásárlást!

Az agresszívan támadó brit vírusmutáns miatt újabb negatív rekordok dőltek meg hazánkban – hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a következő napokban is folytatódik az oltási program, Kiss Róbert pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is tilos a gyülekezés. Az operatív törzs azt kéri, hogy lehetőleg mellőzzük a hosszú hétvégére tervezett nagy bevásárlásokat.

Veres László István
2021. 03. 12. 12:59
null
Bukarest, 2020. április 29. Védõmaszkot viselõ idõs pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. A kormány legutóbbi határozata szerint az idõsek csak reggel hét és tizenegy óra, valamint este hét és tíz között hagyhatják el otthonaikat és mehetnek vásárolni. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt 24 órában újabb rekord dőlt meg: 9011 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, jelenleg 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a járványügyi adatokat Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője közölte,

a brit vírusmutáns Európa-szerte, így hazánkban is nagyon gyorsan terjed, a legtöbb új fertőzött a 20–69 évesek közül kerül ki, az átlagéletkor 46 év. Kérte, hogy mindenki mindenhol tartsa be a védelmi intézkedéseket: maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, csoportosulások kerülése, kijárási tilalom.

– Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Folyamatosan zajlik az immunizációs program: 1 229 827 a beoltottak száma, közülük 351 694-en már a második oltást is megkapták. A háromnapos ünnep idején is folytatódik az oltás, főként az idős embereket immunizálják.

Az Európai Gyógyszerügynökség tegnap engedélyezte az amerikai Johnson & Johnson egydózisú oltóanyag használatát, amelyből hazánk 4,36 millió adagot kötött le.

A vektorvakcina technológiája hasonlatos az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinához: mínusz 20 fokon kell szállítani, de a felolvasztás után 2–8 fokon, normál hűtőben, három hónapon keresztül tárolható. Az USA-ban március eleje óta oltanak vele, bízunk benne, hogy hamarosan ide is megérkezik – jegyezte meg Galgóczi Ágnes.

– Immár négy hónapja hatályosak a járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedések – emlékeztetett Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy

bizonyos magánszemélyek az internet segítségével március 15-én gyülekezésre hívják fel a lakosságot. – Ez azonban a jogszabály értelmében tilos,

mert a cél a koronavírus terjedésének megakadályozása – hangsúlyozta, azt kérve, hogy mindenki tartsa be az intézkedéseket, amelyek az élet védelmét szolgálják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

célszerű lenne mellőzni a hosszú hétvégére tervezett nagy bevásárlásokat, csak a legfontosabb termékeket vegyük most meg.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 507 esetben intézkedtek a rendőrök – ismertette, hozzátéve:

a rendőrség azt tapasztalja, hogy újabban kiugróan magas a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegések száma, főként a közterületeken.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt tegnap háromszáznyolcvan emberrel szemben intézkedtek. Tudatta azt is, hogy csütörtökön a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 44 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy tegnap 7292 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 48 677 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4737-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. Közlése szerint

tavasz óta 549 esetben indítottak büntetőeljárást járványügyben, ezekkel összefüggésben eddig 109 gyanúsítottat hallgattak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.