Orbán Balázs: A kormány az adócsökkentésben hisz

A járvány elleni intézkedések idén több mint 400 milliárd forintnyi adót hagytak a családoknál és a vállalkozásoknál.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 11:46
ORBÁN Balázs
Budapest, 2020. november 30. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év vége felé ideje számot vetni, hogy mit tett a kormány, és milyen intézkedésekre futotta – kezdte napirend előtti felszólalását Harangozó Tamás. Az MSZP képviselője arról beszélt, hogy a mai és a holnapi napon összesen 42 törvényről fog dönteni az Országgyűlés. A szocialista politikus azt kifogásolta, hogy ezek között a járvány szempontjából elhanyagolható törvények is vannak, elhallgatva a tényt, hogy míg a kormány rendkívüli felhatalmazást kapott a járvány kezelésére a parlamenttől, addig az Országgyűlés rendesen ülésezik. Harangozó megemlítette a választójogi törvényt, amelynek benyújtási körülményeit botrányosnak ítélte meg. Hozzátette: „Lesz ma szavazás a Szájer-féle posztkeresztény Alaptörvényről, amelybe belekerül az alkotmányos lopás intézményrendszere is.”

Orbán Balázs szerint a baloldalnak újra kellene gondolnia a politikáját az ország érdekében

Az MSZP-s politikus azt is sérelmezte, hogy a koronavírus idején jutott 140 milliárd forint sportra, 100 milliárd egyházi beruházásokra, és közel 1000 milliárd a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésére.

A képviselő úgy vélekedett: eközben nem jutott pénz a százszázalékos táppénzre, nyolcvanszázalékos bérkiegészítésre, a 9 hónapos munkanélküli-ellátásra, valamint arra, hogy aki munka nélkül maradt és gyermeket nevel, az karácsony előtt gyermekenként egyszeri, ötvenezer forintos támogatást kaphasson.

– A járvány elleni védekezésben az emberi élet megóvása mellett a negatív gazdasági hatások mérséklése kulcsfontosságú feladat. Azt reméltük, amikor március elején a járvány elérte hazánkat is, hogy ez egy össznemzeti cél lesz, ami a pártpolitikán túlmutat, és itt az Országgyűlésben minden megválasztott képviselő támogatására lehet számítani. Sajnos ez a várakozásunk nem valósult meg – kezdte válaszát Orbán Balázs.

Az államtitkár hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően már 6500 milliárd forintot vissza tudott vinni a gazdaságba a kormány. A hitelmoratórium 2600 milliárd forintnyi összeget hagyott a családoknál és a vállalkozásoknál, a beruházástámogatási programok 1000 milliárd forint környékén állnak – tette hozzá.

Aláhúzta: a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés elleni küzdelemben a kormány az adócsökkentésben hisz, s

a járvány elleni intézkedések csak idén több mint 400 milliárd forintnyi adót hagytak a családoknál és a vállalkozásoknál.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet a – most zajló – minden idők legnagyobb orvos béremelési programjára. Hozzátette: visszaépítik a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíjat, emellett minden idők legnagyobb otthonteremtési és családtámogatási programját működteti a kormány.

– Ehhez képest önök álhíreket terjesztettek Magyarországról, a magyar Országgyűlés működéséről, majd kamuvideókat gyártottak a járvány elleni védekezéssel összefüggésben, és ennek semmilyen következménye nem lett az önök oldalán – hangsúlyozta a kormánypárti honatya.

Az államtitkár említést tett a volt DK-s önkormányzati képviselő áramlopási ügyéről, valamint az MSZP etikai bizottságának volt elnökéről, aki a minap cigarettacsempészés közben bukott le az ukrán határon. – Akinek javítanivalója van, és akinek a politikáját újra kellene gondolnia Magyarország érdekében, azok önök – zárta beszédét Orbán Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.