Orbán Viktor a baloldalról: Tovább van, de lejjebb nincsen

A miniszterelnök a parlamenti viszonválaszában emlékeztetett rá, hogy a baloldal segélyt adna az embereknek, a kormány viszont munkát.

Bákonyi Ádám-Csekő Imre
2021. 02. 15. 13:34
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. február 15. Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselõinek felszólalására válaszol napirend elõtt az Országgyûlés idei elsõ ülésén 2021. február 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiba a Jobbik frakcióvezetője részéről oltásellenes hangulatot generálni – kezdte viszonválaszát a parlamentben Orbán Viktor. Jakab Pétert arra kérte a miniszterelnök, hagyja abba az oltásellenes agitációt.

A miniszterelnök sértőnek nevezte, hogy bohóckodásnak nevezi a Jobbik a nemzeti konzultációt, hiszen ezzel a több millió résztvevőt sérti meg.

A miniszterelnök arról beszélt, vannak, akik jobban bíznak másokban, mint a magyarokban, és azt gondolják, hogy az unió magasabb minőséget képvisel, mint hazánk. Orbán Viktor hangsúlyozta, nem a vírus idején kell az ellenzéknek a Brüsszel iránti elkötelezettségét bizonygatni. A kormányfő elmondta, sértő, amit a baloldal csinál, miszerint a brüsszeli szakembereket felkészültebbnek állítja be a magyaroknál.

Orbán Viktor: Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk

Az elmúlt két hónap, akár csak az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt – tájékoztatta az Országgyűlést a miniszterelnök.

Tovább...

– Minden élet számít – ismételte meg a miniszterelnök, és kijelentette, vörös bárók is kapnak beruházási támogatást, ha gazdaságilag értelmes programokkal állnak elő. – Nézzék csak végig a listákat, meg fogják rajtuk találni a saját vörös báróikat is – mondta a miniszterelnök, és kifejtette, mindenkit támogatni kell, aki hajlandó munkahelyeket teremteni.

A miniszterelnök cáfolta, hogy másfél millió részmunkaidős lenne Magyarországon, 230 ezer ilyen munkavállaló van.

A halálozások számáról elmondta, hogy az Eurostat nyilvántartása szerint a halálozási többlet Magyarországon kilenc százalék, de 10 és 15 százalék között van Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában. Spanyolországban és Belgiumban pedig 15 fölött.

A gazdaság újraindításáról a miniszterelnök kifejtette, hogy az Eurostat előrejelzése szerint 5,7 százalékkal csökkent a magyar GDP, Spanyolországban és Görögországban tíz százalék, Ausztriában és Franciaországban hét százalék fölötti visszaesés volt.

Nem majd, hanem gyorsan kell minél több vakcinát szerezni

– Az Oroszországgal kötött megállapodás értelmében egymillió ember beoltására elegendő oltóanyag érezik Magyarországra három hónap alatt. A kínai vakcina ügyében is sikerült megállapodást kötnünk, két és fél millió ember beoltására elegendő vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már öt hatékony és biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel. Ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A munkanélküliségi adatokat illetően arról tájékoztatott a miniszterelnök, hogy annyian dolgoznak ma is, mint 2019 decemberében. Orbán Viktor emlékeztetett, a GDP 5,2 százalékkal csökkent és a dolgozó emberek száma annyi, mint a válság előtt volt. Orbán Viktor kiemelte, hogy ez fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről is.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a baloldal segélyt adna az embereknek, a kormány viszont munkát,

mert ha munka van, nem kell segélyt adnunk, a segélyből viszont nem lesz munka. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a munkakeresési járadék időtartama lejártával a közmunka korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Senki nem marad munka nélkül – mondta a miniszterelnök, és felhívta rá a figyelmet, hogy Franciaországban és Ausztriában hét százalék fölött van a munkanélküliség, és más uniós országokban messze tíz százalék fölött van.

Az államadósságról a miniszterelnök kifejtette, 82 százalékon adták át a baloldaliak a hatalmat 2010-ben, a kormány ezt vitte le 64 százalékra. Most a válság miatt ezt visszaengedték 82 százalékra. A covid által előidézett államadósság így 18 százalék. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az Európai Unió átlaga 95 százalék fölött van: Olaszországban 160, Spanyolországban 120, Görögországban pedig 200 százalék fölött van az államadósság.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a beruházások GDP arányos szintje 27 százalék fölött maradt hazánkban.

A miniszterelnök szerint ez kiemelkedő adat.

Arról a vádról, hogy a kormány kivéreztetné Budapestet, a miniszterelnök azt mondta: 2020. december 31-én a főváros számláján 127 milliárd forint volt. Szerinte kevés olyan önkormányzat van, amely nem cserélne a fővárossal. – Az összes állami támogatás 44 százaléka került Budapestre. Ez a kivéreztetés? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Mint mondta: erős Magyarországnak erős fővárosra van szüksége, ugyanakkor ha a jövőben Budapest támogatási aránya csökken, az inkább az igazságosság felé viszi el az elosztást.

A miniszterelnök végül felidézte, hogy a Jobbik korábban miként fogalmazott Gyurcsány Ferencről, illetve azt, hogy Jakab Péter annak idején még ki akarta tiltatni a DK elnökét Miskolcról.

Emlékeztetett arra is, hogy alapító nyilatkozatában a Jobbik egyértelműen az uniós tágság ellen foglalt állást.

Orbán Viktor végül idézett az őszödi beszédből is, amelyben Gyurcsány azt mondta, „az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább” – tovább van, de lejjebb nincsen – zárta szavait Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.