Orbán Viktor a választókhoz fordul

Orbán Viktor miniszterelnök minden magyar választópolgárt levélben tájékoztat Brüsszel ­migrációs terveiről. A magyar kormány szerint a migrációról szóló plakátkampányra adott európai bizottsági rea­gálás a beismeréssel ér fel.

2019. 02. 27. 7:05
null
A kormányfő levélben ismerteti a brüsszeli elképzeléseket Fotó: Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel gyakorlatilag beismerő vallomást tett – így kommentálta a migrációról szóló kormányzati kampányra adott hétfő esti európai bizottsági reagálást a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán azt mondta, Brüsszel az állásfoglalásában beismerte, hogy létezik jogi előterjesztés a bevándorlók kötelező szétosztására, és változatlanul szorgalmazzák az EU-n kívülről történő áttelepítéseket egy egységes uniós keretrendszerben.

Az államtitkár szerint a brüsszeli testület elismerte azt is, hogy a például Görögországban tartózkodó migránsok anonim bankkártyákat kapnak, amire eddig több mint 110 millió eurót fordítottak. – Azt is bevallották továbbá, hogy meg akarják erősíteni a Brüsszelből irányított határvédelmi rendszert – tette hozzá Kovács Zoltán, emlékeztetve Angela Merkel német kancellár korábbi szavaira, miszerint ez csak a tagállami szuverenitás csorbításával lehetséges. A politikus szerint Brüsszel elismerte azt is, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a migránsvízumokról, az úgynevezett humanitárius vízumokról szóló előterjesztést, ez pedig gyakorlatilag az előkészítése annak, hogy a bizottság mellé állhasson.

A kormányfő levélben ismerteti a brüsszeli elképzeléseket
Fotó: Szecsődi Balázs

– Az állásfoglalásban ugyan nem említi az Európai Bizottság, de az EP kezdeményezésére a nem kormányzati szervezeteknek 570 milliárd forinttal adnának többet a következő pénzügyi ciklusban. A kabinet elszánt, hogy minden magyart tájékoztasson arról, mire készül Brüsszel. Ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet küld minden választópolgárnak – fogalmazott az államtitkár.

Szavai szerint a kormány nem tántorítható el attól, hogy ismertesse azokat a terveket, amelyekkel nem ért egyet, azaz nem szeretnénk, hogy ha Magyarországot bevándorlóországgá, Európát pedig bevándorlókontinenssé tenné a brüsszeli bürokrácia. Kovács Zoltán kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy az Európai Bizottságnak nem konszenzust nélkülöző, bevándorláspárti szempontokat kellene érvényesítenie az előkészítési munkában, hanem azt kellene végrehajtani, amiről az Európai Tanács dönt.

Ujhelyi a Fidesz ellen kampányol

Mindenkinek bedobjuk, amiért nem dobják ki őket! – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő tegnapi, brüsszeli sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette: tájékoztató kampánynak nevezett akciót indít az Európai Parlamentben. A politikus – válaszul a kormány által bejelentett levélkampányra – egy kétoldalas szórólapot helyezett el a 217 néppárti EP-képviselő hivatalos postaládájában. Ujhelyi bírálta a Fidesz pártcsaládját, az Európai Néppártot, és felszólította a képviselőket, valamint a csúcsjelölt Manfred Webert, hogy valljon színt Orbán Viktor kapcsán. Korábban a Momentum Mozgalom plakátolta ki az uniós intézményeket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.