Orbán Viktor: Jó helyen vagyunk az Európai Unióban

A miniszterelnök szerint hazánk 2030-ra valóban nettó befizetője lehet az Európai Uniónak.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 16:57
ORBÁN Viktor
A miniszterelnök emlékeztetett: Soros György és Barack Obama is tartott már előadást a Fudan Egyetemen. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúró Dóra független képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa az Európai Unió által alkalmazott kettős mércéről kérdezte a miniszterelnököt. Szerinte egyre közelebb kerülünk az Európai Egyesült Államokhoz, a bérek nem, de az árak közeledtek a nyugati színvonalhoz, és a nagy nyugati államok több pénzt visznek ki a keleti tagállamokból, mint amennyi támogatás a régiónkba érkezik. Azt is megemlítette, hogy az Európai Unióban hazánkat a jogosan Magyarországnak járó pénzek elvonásával is fenyegetik. – Az unión kívül is van élet, és az Európai Unió megszűnése után is lesz. 2030-ra fel kell készülnünk erre – mondta a politikus, aki szerint úgy kell módosítani az Alaptörvényt, hogy népszavazáson dönthessünk az EU-ból való kilépésről.

Válaszában Orbán Viktor azt mondta: úgy helyes feltenni a kérdést, hogy mi az értelme az Európai Uniónak. Erre a válasz az, hogy azok az államok, amelyek társulnak egymással, megmaradjanak.

Az unió ezt a célt kell, hogy szolgálja. Orbán Viktor szerint az a jó, ha tagjai vagyunk az uniónak, és megvívjuk a belső csatákat, hogy az EU olyan közösség legyen, amely segíti, hogy a magyarok a saját életüket éljék, és nemzetünk megmaradjon.

Ha így tesszük fel a kérdést, jó helyen vagyunk az unióban – mondta a miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy hamis az a nyugaton kialakított kép, hogy a keleti tagországok pénzt kapnak és nettó nyereséget könyvelnek el az unióban. A miniszterelnök szerint Németország az unió legnagyobb győztese még akkor is, ha nettó befizetőnek látszik. A miniszterelnök azt támogatja, hogy az uniós viszonyról a parlament döntsön. Elmondta: hamarosan bekövetkezhet, hogy Magyarország tényleg nettó befizető lesz az unióban, és megszűnik a versenyhátrányunk, ami a rendszerváltás előtt alakult ki. Orbán Viktor szerint hazánknak azért kell hátrányban versenyeznie, mert nálunk kommunizmus volt, de 2030-ra ez megváltozik majd, és akkor lehet gondolkodni azokról a kérdésekről, amelyeket Dúró Dóra felvetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.