Orbán Viktor: Jófelé megy Magyarország

Nem szabad, hogy brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió jövőjét – figyelmeztetett tegnap Orbán Viktor, aki térségünk súlyával kapcsolatban azt mondta, a visegrádi országok kereskedelme Németországgal jóval nagyobb, mint Franciaországé, az európai gazdasági növekedés motorja jelenleg Közép-Európa. A miniszterelnök kijelentette: egyre több a munkahely, felfelé kapaszkodnak a bérek, a gazdaság teljesítménye pedig reménykeltő; ilyenkor meg kell védeni, amit elértünk, ennek részeként csökkentve a gazdaságot fenyegető kockázatokat.

Magyar Nemzet
2019. 06. 15. 7:24
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
A V4-es vezetők Budapesten – Brüsszelben is érvényesíteni fogják a szempontjaikat Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/- Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte tegnap Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjúban, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz.

– Ezek a csoportosulások is alakulnak – fogalmazott a pártcsaládokról, hozzátéve: nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnák magukat az európai politika változásai­nak.

– A magyar érdekkel összhangban kell helyet foglalnia a Fidesznek az ­európai színtéren – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a Fidesznek nincs helye egy olyan közösségben, amelyik bevándorláspártivá válik, elfeledkezik keresztény gyökereiről, nem tiszteli a nemzeteket és a brüsszeli bürokraták foglyává lesz. Hangsúlyozta azt is, nem szabad, hogy brüsszeli bürokraták határozzák meg az ­Európai Unió jövőjét.

A Fidesz elnöke közölte: megpróbálják korábbi formájában megtartani az Európai Néppártot, amely Helmut Kohl pártjaként tisztelte a nemzeteket, fontosnak tartotta a kereszténységet, mindig is figyelembe vette a közép-európaiak érdekeit, ugyanakkor gazdaságilag rendkívül dinamikus Európai Uniót eredményezett, amely abban a formájában jó és hasznos volt Magyarországnak.

A V4-es vezetők Budapesten – Brüsszelben is érvényesíteni fogják a szempontjaikat
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjai­kat. Kiemelte: a politikában a fontos dolgoknál az erő számít, ennek alapját pedig az adott állam és érvei súlya adja, e két területen pedig jól áll Közép-Európa, hiszen a V4-ek kereskedelme Németországgal jóval nagyobb, mint Franciaországé. Egy meghatározó országcsoportról beszélünk, az európai gazdasági növekedés motorja jelenleg Közép-Európa.

– Kell olyan vezetőnek lennie Közép-Európából, ­európai szinten is, aki ezt az önbizalmat, erőt, jövőre vonatkozó optimista világlátást megtestesíti, és olyan vezetőket tudunk csak támogatni Közép-Európán kívülről, akik tisztelik Közép-Európát, nem néznek le bennünket – fogalmazott Orbán Viktor, de korainak nevezte, hogy konkrét személyi javaslatokról nyilatkozzanak, azt azonban hangsúlyozta: nem szabad európai vezető posztra jelölni olyan embert, aki korábban részt vett vagy élen járt „valamelyik tagállam megtámadásában”.

– Széles listával kell menni, hogy utána meg tudjunk egyezni – jelentette ki a kormányfő, aki lát esélyt arra, hogy egy-két héten belül megállapodás szülessen e kérdésben.

Saját uniós vállalásai között említette, hogy csak a migráció megállítása mellett egyértelműen hitet tevő dokumentumokat és személyeket támogatnak, hogy meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek, valamint hogy a keresztény kultúráról nem szabad megfeledkezni.

– A tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét tiszteletben kell tartani, tehát nem lehet ráerőszakolni egységes gazdaságpolitikát egymástól rendkívüli mértékben különböző országokra – hangsúlyozta Orbán Viktor, elutasítva, hogy brüsszeli bürokraták alakítsák a magyar költségvetést vagy adórendszert.

– Magyarországnak megvannak a saját érdekei, és csak magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak, és mi nem – jelentette ki. Hozzáfűzte: szívesen működnek együtt partnerekkel addig, amíg az az ország érdekeit szolgálja. A háromtagú néppárti bizottságról szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, egyenrangú félként tárgyalnak velük, a kérdés az lesz, melyik fél mit akar és összeegyeztethetők-e a célok.

A jövő évi költségvetési javaslat kapcsán Orbán Viktor megemlítette: reá­lis az alapja annak a kialakult érzésnek, hogy a dolgok tulajdonképpen jó irányba mennek az országban, hiszen egyre több a munkahely, felfelé kapaszkodnak a bérek, a gazdaság teljesítménye pedig reménykeltő. Hozzátette, ilyenkor meg kell védeni, amit elértünk, ennek részeként csökkentve a gazdaságot fenyegető kockázatokat.

– A számunkra kereskedelmi szempontból legfontosabb nyugat-­európai gazdaságok fejlődési üteme lassul, amire a kormányzat az adócsökkentést és növekedéstámogató lépéseket egyaránt tartalmazó gazdaságvédelmi akciótervvel adott választ – fejtette ki.

Orbán Viktor a kormányzati politika céljaként a családok megerősítését jelölte meg, aminek előfeltétele a gazdasági fejlődés védelme.

A dunai hajókatasztrófáról szólva a miniszterelnök azt mondta: azért rázta meg ennyire az országot az eset, mert „akik meghaltak, azok a vendégeink voltak”. Egyeztetni fognak dél-koreai partnereikkel arról, milyen emléket állítsanak az áldozatoknak – ígérte.

Szövetségesek a migráció ügyében

A migrációs válság elégtelen európai kezeléséről, a magyar–bolgár kétoldalú kapcsolatokról és energetikai ügyekről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, akit péntek délelőtt fogadott a karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor és Rumen Radev egyetértett abban, hogy az elmúlt években európai szinten nem történt érdemi előrelépés a migrációs válsághelyzet kezelésében, miközben a veszély továbbra is fennáll.

A bevándorlási nyomás bármelyik pillanatban újra felerősödhet, és az EU-nak jelenleg nincs vészhelyzeti terve erre az esetre. Mindez Bulgáriát rendkívül nehéz helyzetbe hozza – hangzott el.

A magyar miniszterelnök leszögezte: kormánya továbbra is szövetségesnek tekinti Bulgáriát ebben a kérdésben is, és kész minden segítséget megadni Szófiának. A bolgár államfő elismeréssel szólt a magyar gazdaság eredményeiről, és közölte: országában nagyra értékelik a magyar családtámogatási rendszert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.