Orbán Viktor ismét sikerrel szállt szembe a liberális fősodorral

Míg pár hónapja még a brüsszeli és nyugat-európai politikusok, illetve az őket szorosan követő magyarországi baloldali politikusok feleslegesnek vagy egyenesen károsnak tartották, hogy Orbán Viktor orosz és kínai oltóanyagot is be akar szerezni az akadozó brüsszeli vakcinabeszerzés miatt, ma már egyre többen követik a magyar mintát – hívta fel a figyelmet a legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a vakcinakérdéshez hasonlóan Orbán Viktor többször is szembeszállt már a liberális fősodor elvárásaival, és szuverén politikát folytatva iránymutató lett Európában. 

Magyar Nemzet
Forrás: XXI. Század Intézet2021. 04. 01. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány már múlt év végén előzetes tárgyalásokat folytatott Oroszországgal és Kínával azért, hogy ha a brüsszeli vakcinabeszerzés nem lesz elég hatékony, akkor keleti oltóanyagokkal lehessen felgyorsítani a magyar oltási programot – emlékeztetett Deák Dániel. A vezető elemző kiemelte, Orbán Viktor januárban úgy fogalmazott: „Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret. Vakcinát kell szerezni, mert az jelenti az életet.” Ez az álláspont akkoriban komoly kritikákat váltott ki, a magyarországi baloldal és brüsszeli szövetségeseik élesen támadták a magyar kormányt amiatt, mert önálló vakcinabeszerzésbe kezdett.

Deák Dániel hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció már tavaly novemberben aláírásgyűjtésbe kezdett a koronavírus-oltóanyagok ellen, mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallva, hogy az orosz és a kínai oltóanyag nem elég megbízható. A baloldali sajtóval kéz a kézben azt is hangoztatták, hogy a magyar hatóságok kizárólag politikai nyomásra engedélyezték a keleti vakcinákat.

– Hasonló álláspontot képviseltek az MSZP-s politikusok is, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő például még az elmúlt hetekben is azt nyilatkozta, nem érti, hogy a magyar kormány miért rendelt kínai vakcinát. Szintén oltásellenes kampányt folytatott a Jobbik is, amely párt emberkísérletről beszélt az oltások kapcsán – emelte ki az elemző. Deák Dániel hozzátette: nemcsak a baloldali politikusok, de a hozzájuk köthető holdudvar is oltásellenes hangulatkeltést folytatott. Az MSZP-közeli Publicus Intézet vezetője például potenciálisan veszélyesnek nevezte a kínai vakcinát egy műsorban, az ugyancsak főként baloldali megrendeléseket kapó Závecz Tibor pedig februárban arról beszélt, a magyarok nem akarnak kínai oltóanyagot.

Az elemző megjegyezte, jól mutatja Orbán Viktor stratégiai gondolkodásának eredményességét, hogy a februárban még a kínai vakcinát támadó Závecz Tibor egy hónappal később már azzal dicsekedett egy másik televízió-műsorban, hogy ő is a kínai vakcinával oltatta be magát, és mint fogalmazott, minden gond nélkül elfogynak az országba érkezett kínai vakcinák. – Ugyanilyen fordulat tapasztalható több baloldali politikusnál is, Kunhalmi Ágnes MSZP társelnök is arról beszélt, hogy beoltatná magát a kínai oltóanyaggal – mondta Deák Dániel. Kiemelte: külön érdekesség, hogy még Krekó Péternek – aki a magyarországi baloldal oltásellenes hangulatkeltésének szellemi atyja – az egyik munkatársa, Somogyi Zoltán is azt írta a Facebookon, hogy helyes döntés volt a kormány részéről a keleti oltóanyagok beszerzése.

– De nemcsak Magyarországon, hanem Európában is iránymutatóvá vált Orbán Viktor – hangsúlyozta Deák Dániel. Ennek a jele szerinte, hogy miután Magyarország bejelentette az orosz és kínai megrendeléseket, számtalan uniós tagállam kért segítséget hazánktól a keleti vakcinabeszerzések kapcsán. Legutóbb például Ausztria jelentette be, hogy egymillió adag orosz vakcinát rendelt, de korábban a szlovák kormány részéről is elhangoztak olyan nyilatkozatok, hogy a magyar külügyminiszter nyújtott segítséget nekik az orosz vakcinabeszerzésnél.

Deák Dániel felhívta a figyelmet a videoelemzésében arra, hogy nem ez az első eset, amikor Orbán Viktor a megszokott és a liberális mainstream által elfogadott keretrendszerből kilépve iránymutató szerepet töltött be.

Ilyen volt szerinte, amikor 2010 után a korábbi balliberális kormányok megszorító politikájával szakítva nem az embereket, hanem a bankokat és a multinacionális vállalatokat adóztatta meg, illetve amikor nagy nemzetközi meglepetést keltve szakított az IMF-el. A liberális fősodor és a nemzetközi sajtó akkor is össztüzet zúdított Magyarországra, a baloldali politikusok pedig sorra mondták, hogy a multik adóztatása összeomlást okoz, az IMF-nek pedig nincsen alternatívája. – Ezt az álláspontot képviselte többek között Bajnai Gordon is, aki egy televízió-műsorban úgy fogalmazott, hogy az IMF-el való együttműködés alternatívája az államcsőd – emlékeztetett az elemző.

Deák Dániel videoelemzésének teljes tartalma a linkre kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.