Orbán Viktor: Magyart csak magyarral lehet pótolni

A jelentős, két és félmilliós magyar diaszpóra komoly lehetőségeket rejt a magyarság számára, a kormány bővíti a Kárpát-medencén kívül élő magyarság összekötését szolgáló programokat. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanácson arról is beszélt, hogy a magyar nyelvű nemzeti kultúra népünk fennmaradásának feltétele, s az ország stabilitását szolgálja a családalapú politika, valamint a néhány éven belül régiónk egyik ütőképes hadseregévé váló magyar haderő is.

2019. 11. 14. 11:04
ORBÁN Viktor
A miniszterelnök szerint erős családok nélkül nincs erős Magyarország Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége
  • A magyar gazdaság pénzügyileg stabil lábakon áll
  • Magyarország sokat tesz azért, hogy a családok erősek legyenek
  • A miniszterelnök reméli, hogy Budapest a nemzet fővárosa minőségét nem veszíti el a következő években sem
  • Orbán Viktor kiállt az erős hadsereg szükségessége mellett
  • Magyarország érdekelt abban, hogy vele azonos ütemben fejlődjenek szomszédjai
  • – Nem veszteségként, hanem lehetőségként tekintünk a két és félmillió főt kitevő magyar diaszpórára, amely egy tízmilliós ország esetében rendkívül jelentős szám – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács kilencedik plenáris ülésén tegnap, a Várkert Bazárban. Mint mondta: bővítik a Kárpát-medencén kívül élő magyarság összekapcsolására indított programok körét, így a kormány tervezi egy magyar emigrációs diaszpóra központ kialakítását, s egy vezetőképzőt is létrehoznának a diaszpórában élők számára. A Körösi Csoma Sándor programot – amelynek keretében ösztöndíjasokat küldenek ki a diaszpóra közösségekhez – pedig továbbfejlesztenék.

    A kormányfő arra is kitért: az Európa nagyobb népeihez képest jóval kisebb magyarság esetében kiemelten fontos a nemzeti kultúra megőrzése, s ebben a kérdésben a magyar állam sem lehet semleges. – Életerős nemzetnek a saját anyanyelvén alapuló kultúra is kell, de a mi esetünkben az is kijelenthető, hogy addig van magyar nemzet, amíg létezik magyar nyelvű nemzeti kultúra – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kabinet legfontosabb szimbolikus kultúrpolitikai fejlesztései között említette a Kossuth térnek – a modern alkotmányos rend szimbólumának – a visszaépítését.

    – A Várkert Bazárt is felújítottuk, amely néhány éve a világ legveszélyeztetettebb műemlékei között volt. Ennek az adja a jelentőségét, hogy a Budai Vár az ősi alkotmányos rendnek és az ezer éves Magyarországnak a szimbóluma – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: a Liget-projekt beruházásnak – amely a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztési programja – is megvalósult már a háromnegyede. Orbán Viktor olyan szent városnak nevezte Budapestet a diaszpórát is magában foglaló magyarság számára, mint amit Jeruzsálem jelent a zsidóknak.

    A miniszterelnök szerint erős családok nélkül nincs erős Magyarország
    Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

    Az erős ország egyik legfontosabb feltételeként említette a miniszterelnök az erős, modernizált haderőt is. – A NATO tagság mellett a nemzeti haderő is elengedhetetlen. Utóbbi korszerűsítésének halogatása esetén behozhatatlan lenne a lemaradásunk a szomszédos országokhoz képest ezen a téren. Ám a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program megvalósításával Magyarország a térség egyik meghatározó hadseregével rendelkezik majd, amely egy regionális konfliktus esetén is képes lesz megvédeni hazánkat – fejtette ki Orbán Viktor.

    A népességpolitikával kapcsolatban a miniszterelnök azt hangsúlyozta, a jövőben több okból is szükség lesz a bevándorlásellenes politikára. – Egy migrációs hullám veszélye hosszú ideig jelen lesz, Afrikában még csak most kezdenek a tömegek mozgolódni. Emellett abban hiszünk, hogy magyart csak magyarral lehet pótolni, nem pedig bevándorlással. A népességcsökkenés 40 éves tendenciáját a családok támogatásával és a gyermekvállalás ösztönzésével igyekszünk megfordítani, s bizakodásra ad okot, hogy a magyarok alapvetően családcentrikusak. Egyelőre lassítani tudjuk a fogyás mértékét, érezhető eredményekhez hosszá távon – legalább 10-15 éven keresztül – kiszámítható családpolitika szükséges – fogalmazott Orbán Viktor.

    A jelenlegi kormányzati ciklus egyik legfontosabb célkitűzéseként a szegénység felszámolását és a cigányság integrálását nevezte meg a miniszterelnök, s egy amerikai egyenlőtlenség kutató eredményére hivatkozva mondta, hogy az utóbbi években is születtek számottevő eredmények ezen a területen. Megjegyezte: abban is érdekeltek vagyunk, hogy a környező országok hazánkkal azonos ütemben fejlődjenek, Magyarország esetében pedig az Európai Unió növekedési átlagát 2 százalékkal meghaladó éves gazdasági bővülést jelölte meg fenntartandó célként.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.