Orbán Viktor: Megmaradtunk, és újra sikeresek leszünk!

Trianon igazságtalan marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de az amputációt nem — fogalmazott tegnap a kormányfő a nemzeti összetartozás napján. Orbán Viktor az ünnepségen megjelent fiataloknak azt mondta: „Bárhonnan is érkeztetek, Magyarországon itthon vagytok, Magyarország a ti otthonotok is.”

Magyar Nemzet
2019. 06. 05. 6:05
null
A miniszterelnök Sátoraljaújhelyen fiatalok társaságában töltötte az emléknapot Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt akarunk működni a szomszédainkkal, és aki velünk együttműködik, az jól is jár – fejtette ki tegnap Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen, a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. A miniszterelnök elmondta, kilencvenkilenc évvel Trianon után „mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”, és „itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is”.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, de ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják. Arról is beszélt, hogy „gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire.” Kormánya válasza az – mondta –, hogy ezt az erőt a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználni. „A száz év magyar magány véget ért […], és ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva harminc éve elindultunk” – mondta.

A miniszterelnök Sátoraljaújhelyen fiatalok társaságában töltötte az emléknapot
Fotó: Teknős Miklós

Felidézte: kilenc éve született döntés arról, hogy a magyar nemzet történelmének legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, egymáshoz is emeljen minket. Trianonról úgy fogalmazott: ami igaz­ságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de az amputációt nem. Az azóta eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen – folytatta –, hogy ami 99 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés a háború elvesztéséért.

A döntés mögött a győzteseknek semmiféle erkölcsi fölényük nem volt, csak erőfölényük, olyan emberek millióit büntették meg, akik mentek, mert a hazájuk szólította őket, és nem tehettek róla, hogy egy olyan háborúban kellett harcolniuk, amelynek nem volt jó, igazságos oldala – mondta a kormányfő, hozzáfűzve: a győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság, nem a béke, hanem újabb ellenségeskedés, a diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el Európában.

A kormányfő a Rákóczi-táborban összegyűlt fiataloknak is üzent
Fotó: Teknős Miklós

– Egymás után értek minket a nemzetiszocializmus, majd a kommunizmus ökölcsapásai, amelyekhez a talajt a békediktátumok készítették elő – fogalmazott, megjegyezve azt is, hogy a második világháború után egész Közép-Európát odadobták a Szovjetuniónak és a kommunista világrendnek.

A táborban összegyűlt fiataloknak Orbán Viktor azt mondta: – Bárhonnan is érkeztetek, Magyarországon itthon vagytok, Magyarország a ti otthonotok is. A miniszterelnök úgy zárta a beszédét: – Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.