Orbán Viktor: Mi magyarok mindig is hívei voltunk a német újraegyesítésnek

A magyar miniszterelnök és Angela Merkel kancellár ma Sopronban találkoztak és délelőtt egy ökumenikus istentiszteleten vettek részt. A két kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról emlékezett meg egy ökumenikus istentisztelet keretében.

2019. 08. 19. 12:46
null
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megtiszteltetés a kancellár látogatása – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Angela Merkel német kancellárral közösen részt vettek egy ökumenikus istentiszteleten, majd beszédet is mondtak.

Az esemény apropója, hogy a két kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára emlékezett. 1989. augusztus 19-én a Sopronhoz közeli osztrák-magyar határátkelőhelyen rendezték meg az eseményt, amely során a kommunista Német Demokratikus Köztársaságból (NDK) érkezett menekült jutott át Ausztriába – majd onnan Nyugat-Németországba –, miután néhány órára megnyitottak a határt.

Ismeretes: 1957 és 1989 között a Vasfüggöny kettévágta Európát, az osztrák-magyar határon is drótkerítés és sok helyen aknamező tartóztatta fel azokat, akik a szocialista blokkból Nyugatra akartak szökni, disszidálni. A Vasfüggöny ausztriai szakaszának lebontását Németh Miklós miniszterelnök kezdeményezte a szovjeteknél 1989. márciusában, a folyamat nem sokkal később el is kezdődött.

A kelet-német turisták körében az eseményt megelőző évtizedekben is kedvelt pihenőhely volt a Balaton, ahol találkozhattak nyugat-német rokonaikkal is. 1989-ben több tízezer NDK-s turista érkezett hazánkba azzal a szándékkal, hogy a határnyitást kihasználva Nyugatra szökjenek. Augusztus 19-én több százan jutottak át, november végéig mintegy 60-70 ezren menekültek Nyugatra Magyarországon keresztül.

Sopronról szólva Orbán Viktor kiemelte: a hűség városa különleges helyet foglal el a magyarok szívében. – Azt sem fogjuk elfelejteni, hogy 30 éve, ezen a napon leomlott Sopronnál a fal, amely elválasztotta Magyarországtól Európát – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta: mi magyarok mindig is hívei voltunk a német újraegyesítésnek, mivel mindig tudtuk, hogy csak akkor léphetünk ki a szovjet tömbből, ha a két Németország egyesül. – Így lett Helmut Kohl a magyarok hőse, a mai napig nagy tisztelet övezi – emlékeztetett Orbán Viktor.

Az európai egység soha nincsen készen

Orbán Viktor beszédét ITT olvashatják.

A kormányfő a magyar-német kapcsolatok régmúltjára utalva kijelentette: Szent István a koronáját Rómából, a feleségét Bajorországból hozatta. – Mindnyájan tudjuk, hogy ez utóbbi milyen fontos – mondta Orbán Viktor. Az államalapítót azért hozta szóba, mivel holnap van augusztus huszadika, az államalapítás ünnepe.

Orbán Viktor üdvözli Angela Merkel német kancellárt Sopronban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Angela Merkel német kancellár a Páneurópai Piknik eseményeinek felidézésével kezdte beszédét. – Az esemény a legnagyobb menekültáradatot indította el a vasfüggöny lezárulása óta – emlékezett a kancellár. Felidézte: nagy volt a bizonytalanság a menekülők között, korábban ugyanis a szovjetek erőszakkal levertek minden hasonló megmozdulást, többek közt 1956-ot és az 1981-es lengyel eseményeket hozta fel példaként.

A tömegek átengedésével „a magyar határőrök az emberséget helyezték a szolgálati szabályzat fölé” – mondta a kancellár. Az eseményeket felidézve úgy fogalmazott: lebontottunk egy darabot a vasfüggönyből és felépítettünk egy darabot az egységes Európából azon a napon.

A szabadság iránti vágyat nem szabad elnyomni

Angela Merkel beszédét ITT olvashatják.

A kancellár háláját fejezte ki a magyaroknak, valamint kijelentette: sokat jelent számára, hogy ezen a helyen lehet, ahol 30 éve történelmet írhattunk.

Az ökumenikus istentiszteletet kora délután egy nemzetközi sajtótájékoztató követi. További részletek hamarosan a Magyar Nemzet oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.