Orbán Viktor: Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi

Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

Magyar Nemzet Online
Forrás: facebook.com/orbanviktor2019. 07. 09. 20:57
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. július 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokat jellemezve úgy fogalmazott: az évek során egy nagyon színes kép alakult ki, tele izgalommal és érzelmekkel, voltak csúcspontok és mélypontok, jó és rossz idők.

A magyarok úgy érzik, most jó idők járnak – közölte, köszönetet mondva David Cornsteinnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének.

Hozzátette, szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés.

Erre ma határozott igen a válasz – jelentette ki a miniszterelnök.

Fotó: facebook.com/pg/orbanviktor

Szavai szerint az amerikaiak jó okból vallják, hogy Amerika az első, és ugyanígy a magyarok is jó okból mondják, hogy Magyarország az első.

Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, „nemzeteink alapját” pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Arról is beszélt, nem hajlandók elfogadni azt a modern politikai képmutatást, amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá – emelte ki.

Szólt arról, hogy Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait: amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek.

Ez az amiért Magyarország békében és stabilitásban érdekelt a régióban, és nagyon jól tudja, hogy ennek elérésének legjobb módja a tagság a NATO-ban, a világ legsikeresebb védelmi szövetségében – mondta.

Az Egyesült Államok történelmét felidézve a miniszterelnök kifejtette: 243 évvel ezelőtt az amerikaiak kinyilvánították országuk függetlenségét, és ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy kétségtelenül egy kivételes ország, egy kivételes nemzet jött létre.

Orbán Viktor – aki legutóbb kilenc éve vett részt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén – végül arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatandó küzdelemben, akár a tárgyalótermekben, akár a csatatéren.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta: a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, minden amerikai együtt van, hogy megünnepelje a szabadságot, a jogállamiságot. Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.

A beszédek után Paul Anka amerikai-kanadai énekes adott koncertet a több száz meghívottnak.

Fotó: facebook.com/pg/orbanviktor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.