ORFK: Nem a rendőrségen múlt a budai család élete

Visszautasítja a rendőrség azokat a sajtóban megjelent vádakat, miszerint – ha komolyan veszik a munkájukat – a budai család tragédiája megelőzhető lett volna. Az ORFK úgy fogalmazott: az első bejelentéskor a család már 24 órája halott volt.

2019. 08. 26. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budai család élete nem a rendőrségen múlt, amikor a szomszéd bejelentése érkezett, a család tagjai már 24 órája halottak voltak – szögezte le az Országos Rendőr-főkapitányság – a múlt héten történt budai gyilkosság kapcsán – arra a vádra reagálva, miszerint a hatóságok a bejelentést követően nem tesznek semmit, amíg nem történik tragédia.

Mint ismert, múlt hét pénteken három holttestet találtak a Zöldlomb utcában, egy társasházban. A gyanú szerint a 35 éves apa megölte 31 éves élettársát és négyéves közös gyereküket, majd öngyilkos lett. A hatóságokat pénteken a lakás tulajdonosa értesítette, hogy nem tudta elérni bérlőit, de időközben kiderült, hogy már csütörtökön is jelezte az egyik szomszéd a központi segélyhívón, hogy valami nem stimmel.

A bejelentő telefonon arról számolt be, hogy egy nappal korábban, a hajnali órákban furcsa hangokat hallott a szomszédos lakásból, másnap pedig egyáltalán nem látta a családot. A Tevékenység-irányítási Központ (TIK) ügyeletese mérlegelve a helyzetet úgy döntött, az bejelentés nem igényel további intézkedést és nem küld a helyszínre járőröket. A kolléga mulasztása miatt fegyelmi eljárás indult.

– A családnál először augusztus 20-án kora délután voltak kint a rendőrök, mert a nő élettársa elvette a lakáskulcsát. A helyszínen további rendőri intézkedésre nem volt szükség, mert a szóváltást követően rendezték a köztük lévő vitát. A család korábban nem kért rendőri segítséget és a szomszédok sem tettek bejelentést – részletezte ORFK, majd hozzátette: egyetlen hibás intézkedés alapján nem lehet az egész testület munkáját elítélni.

– A BRFK Tevékenység-irányítási Központ ügyeletesei magas terhelés mellett dolgoznak: tavaly összesen 197 ezer 833 segélyhívást kezeltek, melyből 10 ezer 227 eset azonnali intézkedést igényelt. A 197 ezer 833 kezelt segélyhívásból 40 esetben érkezett állampolgári panasz, amelyeket kivizsgáltak és egyik sem volt megalapozott. Idén január 1-jétől augusztus 25-ig pedig 126 ezer 882 segélyhívást kezeltek az ügyeletesek, amelyből 7494 azonnali intézkedést igényelt. A kezelt esetek kapcsán eddig összesen 24 állampolgári panasz érkezett, melyeket szintén kivizsgáltak és egy sem volt megalapozott – részletezte az BRFK lapunk kérdésére.

A segélyhívóknál dolgozó ügyeletesek munkáját akadályozzák azok a megalapozatlan vagy „ál” hívások, amelyek csak feltartják a vonalakat. Lapunk úgy tudja, a országos szinten a segélyhívó -112-es – számra tavaly 4 millió 951 ezer 815 hívás érkezett, amelyből mindössze 1 millió 656 ezer 812 valós hívás volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.