Óriási üzlet az oltások utáni antitesttesztelés

Megkérdezett infektológusok figyelmeztetnek, hogy a koronavírus elleni védőoltások megbízhatóságát mérő antitestvizsgálatok sokkal inkább számítanak jövedelmező üzletnek, mintsem megbízható vizsgálatnak. Megerősítik, a sejtes immunválasz mérése nem ellenőrzött és teljesen új jelenség, az antitestek és a védettség között pedig nem egyértelmű az összefüggés.

Magyar Nemzet
Forrás: Demokrata2021. 06. 23. 11:15
null
20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sinopharm-oltást kapott? Ellenőrizze hatékonyságát! – ez a hirdetés ugrik fel elsőként, ha valaki bármilyen információhoz szeretne jutni a Sinopharm-vakcináról a legnagyobb internetes keresőben. Kétségtelenül hatalmas üzlet most az ellenanyagszint méricskélése, ám nem ez bizonyítja egy oltás hatásosságát” – írja a Demokrata.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ellenanyagszint vizsgálatokról a lap kérdésére elmondta: egyelőre nem alakult ki sztenderd mérési módszer, a mértékegység tetszőleges, a tesztek pedig nagyon különbözőek.

Végképp nem ellenőrzött és teljesen új jelenség a sejtes immunválasz mérése, az antitestek és a védettség között pedig nem egyértelmű az összefüggés.

– Például a Pfizer esetében a vizsgálatok szerint már az első dózis után kialakul egy 60-70 százalékos védettség, miközben az antitestek szintjén ez nem feltétlenül látszik, az csak a második oltás után emelkedik meg. Mégis védett az illető a gyakorlatban. Ha valaki pedig már egyszer megfertőződött, az újrafertőződés esélye is 0,03 százalék – magyarázta Szlávik János.

A szakértő továbbá kiemelte:

a Magyarországon használatos vakcinák mindegyikéből már több száz millió dózist adtak be világszerte, és az eddig tapasztaltak szerint megelőzik a súlyos betegség kialakulását.

– Persze, vannak olyanok – tette hozzá –, akik esetében valóban nem adnak elegendő védettséget a vakcinák, így a transzplantáltak, a daganatos vagy a hematológiai betegségekben szenvedők immunrendszere másképp működik. De ebben az esetben az alacsony védettség nem az oltás hatékonyságán múlik – húzta alá.

Járványügyi szakértők emlékeztetnek: az antitest-vizsgálat nem mutat teljes képet a védettségről
Fotó: Kurucz Árpád

A Demokrata emlékeztet: az alacsony ellenanyagszint miatt aggódva a Sinopharmot kapottak egy csoportja újabb dózist, illetve másik oltást kér az államtól. Erre reagálva Szlávik János megjegyezte: erről nem kommunikációs, pszichológiai vagy politikai nyomásra kell dönteni, hanem szakmai alapon.

– Ne azzal az ötmillió emberrel foglalkozzunk, aki már be van oltva, hanem azzal, aki még nincs. Angliában újabb hullámot okoz a delta, vagyis az indiai variáns, és sorra betegszenek meg az oltatlanok – figyelmeztetett a főorvos.

A lap megszólaltatta Galgóczi Ágnest is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetőjét, aki kiemelte: mindig lesznek egyéni eltérések abban, kinek hogyan reagál a szervezete az oltásra, azonban nem tapasztalható tömeges probléma sem itthon, sem külföldön.

A szakértő szerint egyértelmű, hogy szükség lesz harmadik dózisokra, és nem csak a Sinopharm vakcinájából. – De egyelőre várunk a vizsgálatok eredményeire. Az bizonyosan állítható, hogy az oltások betöltik az alapvető funkciójukat és a beoltottakat megvédik a betegség végzetes kimenetelétől – fogalmazott.

A cikk arra is kitér, hogy az oltások megbízhatósága nem csak Magyarországon foglalkoztatja az embereket. Ugyanakkor a külföldi kutatók is óva intenek mindenkit a teszteléstől: Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa például azt mondta:

nem akarják, hogy az emberek pánikba essenek, azt gondolva, nincsenek védve, mert az antitestteszt nem úgy alakult, ahogy szerették volna.

Hozzátette: az immunrendszernek nem csak egy karja van, és az antitestek kimutathatóságáról, szükséges mennyiségéről nincs tudományos konszenzus.

A teljes cikk a Demokrata legfrissebb számában érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.