Tőről metszett fake news: Fekete-Győr és az egészségügyi dolgozók bére

A Momentum elnöke azt a valótlan információt terjeszti közösségi oldalán, hogy az ápolók és az egészségügyi dolgozók nem kapnak béremelést.

Vizvári Soma
2020. 10. 03. 18:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Évek óta tudjuk, hogy a magyar orvosok fizetése – itt jegyzem meg: az ápolóké, az egészségügyi dolgozóké az igazi tragédia, akik nem kapnak emelést – méltatlan” – írta Fekete-Győr András a Facebookján a kormány azon bejelentésével kapcsolatban, hogy sosem látott mértékben emelkedik az orvosok bére.

A Momentum elnökének állításával szemben az igazság az, hogy novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését azon az ötszázezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi dolgozóknak. Ezt napokkal ezelőtt jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Tehát Fekete-Győrnek mint ellenzéki pártvezérnek vagy legalább a kommunikációs stábjának tudnia kellett róla.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök ma azt is bejelentette, hogy sosem látott mértékben emelkedik az orvosok bére. Egy rezidens, gyakorlati időtől függően, 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek. A kormány hétfőn nyújtja be a javaslatát az Országgyűlés elé. Az emelés várhatóan azt eredményezi, hogy 2021. január elsejétől mintegy 80 százalékkal emelkedik az orvosok fizetése. Erre volt képes a momentumos politikus úgy reagálni, hogy az ápolók és az egészségügyi dolgozók nem kapnak semmit.

A Magyar Nemzet oldalán épp ma megjelent cikkből Fekete-Győr azt is megtudhatta, hogy a minisztérium lapunk megkeresésére közölte: az orvosok bére 2010 óta két és félszeresére emelkedett, az ápolók esetében pedig egy többéves, átfogó béremelési program zajlik, 2022-re a két és félszeresét fogják keresni annak, mint amit 2018-ban kerestek. Tehát a novemberi húszszázalékos emelés csak az első lépés.

Hogy mennyire valós a Momentum elnöke által felfestett „méltatlan” helyzet, azt az a tény is „alátámasztja”, hogy Magyarországon 68,6 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő orvosok száma, és megfeleződött az ilyet kérő ápolóké is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.