Örökre fogyatékkal kell élnie a vétlen utasnak

Maradandó fogyatékosság alakult ki annál az utasnál, aki egy előző éjszaka bulizó sofőr mellett ült.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 09. 13:15
A balmazújvárosi baleset
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezték a hajdúszoboszlói rendőrök annak az április 1-jei balesetnek a vizsgálatát, melyben súlyosan megsérült egy utas. A rendőrség a szeptember 9-én lezárt, maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntett elkövetése miatt indult eljárásban vádemelési javaslattal adta át az ügyet a vádhatóságnak. A sofőr börtönbüntetésre és pénzbírságra számíthat, jogosítványát két évre is elvehetik, a sértettnek pedig kártérítést vagy életjáradékot kell fizetnie, ha a külön indított eljárásban ezt is megítéli a bíróság.

Személyautóval közlekedett április 1-jén reggel 6 órakor egy 28 éves férfi Balmazújvárosban. A sofőr egy éjszakai mulatozás után indult útnak, egy kamiont került volna ki, de nem tartotta meg a megfelelő oldaltávolságot. Az autója jobb elejével fékezés nélkül rohant bele a teherautóba, a mellette ülő harmincéves barátjának esélye sem volt arra, hogy ezt a balesetet ép bőrrel megússza, az is szerencse, hogy egyáltalán túlélte. Kórházba szállították, több műtétet is elvégeztek rajta az orvosok, de az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a súlyos sérülések miatt egész életében rajta marad ennek a balesetnek a bélyege, maradandó testi fogyatékosság alakult ki az utasnál.

A rendőrök még a baleset után azonnal alkoholszondás, majd véralkohol-ellenőrző vizsgálatot rendeltek el, ami kimutatta, hogy a sofőr közepes fokú részegség állapotában ült a volánhoz. A kettős vérvétel – egy óra múlva megismételt, az alkohol lebomlását mérő – eredménye szerint órákkal a járművezetés előtt fogyasztott szeszes italt, ám az alkohol egy része még nem bomlott le a szervezetében, még legalább három óráig nem vezethetett volna. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként a balmazújvárosi férfit, aki elismerte felelősségét a baleset okozásáért.

Fotó: Police.hu

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság szerint a gyorshajtás és az előzési szabályok megszegése mellett az ittas járművezetés a leggyakoribb baleseti forrás. Akik alkoholt fogyasztanak és utána vezetnek, nemcsak magukat, hanem a velük utazókat és közlekedő partnereiket is veszélyeztetik. A rendőrök folyamatosan végeznek közúti ellenőrzéseket azért, hogy az ittas sofőröket kiszűrjék a forgalomból. A magyar törvények a nulla tolerancia elvét követik, gépi meghajtású járművet csak az vezethet, akinek egyáltalán nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Az, hogy az emberi szervezetből mennyi idő alatt ürül ki az elfogyasztott alkoholmennyiség, több tényezőtől függ: a testalkat, a fizikai állapot, az alkohol mennyisége, minősége mind-mind szerepet játszik. Lengyel János igazságügyi közlekedésbiztonsági szakértő szerint egy üveg sör vagy két deci bor elfogyasztása után is 2-3 óra kell az alkohol teljes lebomlásához, de érdemes még egy órát rászámolni a teljes biztonság érdekében. Természetesen több alkohol fogyasztása után ez az idő is nő, akár 24 óra is kellhet a teljes méregtelenítéshez. A szakértő elmondta, sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, a szervezetük már tiszta, ám a vérükben még ott az alkohol nyoma, egy baleset esetén pedig ezt veszi alapul a hatóság. A rendőrség arra kéri a járművek vezetőit, hogy a balesetek megelőzése érdekében ne kockáztassanak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.