Összekovácsolta a budavári bérlőket a sarc

Egy petíció elindulása után egy civil szervezet is létrejöhet V. Naszályi Márta Karácsony-párti budavári polgármester közfelháborodást kiváltó tervei ellen. A számos kerületi lakásbérlő létbiztonságát fenyegető intézkedések elfogadhatatlanságára egy manifesztumban is felhívják a figyelmet.

2020. 12. 22. 18:40
null
V. Naszályi Márta a párbeszéd színeiben lett 2019-ben az I. kerület polgármestere Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Naszályi Márta Budavár polgármestere becsapta a szavazóit, mivel a polgármesteri kampányában azt ígérte, hogy lehetővé teszi az önkormányzati lakások bérlőinek, hogy megvásárolhassák azokat az ingatlanokat, amelynek a bérleti jogát akár több évtizede szerezték meg jellemzően több tíz millió forintért, ám ehelyett többszörösére emelné a lakbéreket

– jelentette ki lapunknak annak a manifesztumnak az egyik szerzője, amelyben az érintett lakosokkal folytatott konzultációt követően azt foglalták össze, miért tartják elfogadhatatlannak a Karácsony-párti polgármester tervezett intézkedéseit. A polgármester bosszújától tartva a nevét egyelőre nem vállaló szervező szavai szerint nagyjából ezer családot érinthetnek a módosítások, és nagyszámú elkeseredett bérlő támogatja a kezdeményezését. A manifesztummal január elején keresik meg V. Naszályi Mártát, s addigra létrehoznak egy civil szervezetet is a tiltakozó mozgalmuk támogatására.

V. Naszályi Márta polgármester tervezett intézkedéseivel sok budavári lakót taszítana kilátástalan helyzetbe

– A polgármester felrúgta az évtizedekig létező hallgatólagos megállapodást a városvezetés és a bérlők között. A legsúlyosabb érdeksérelmet az okozza, hogy V. Naszályi Márta gyakorlatilag ellehetetlenítené a bérelt lakások cseréjét és az öröklést is.

Cserélni csak akkor lehetne, ha más ingatlannal nem rendelkezik a bérlő, de még ez is inkább csak papíron létező lehetőség, hiszen a megemelni tervezett lakbérek miatt már most nagyot zuhant a kereslet a bérleti jogok iránt. Az örökölhetőséget pedig azzal korlátozná a polgármester, hogy csak a bérlővel együtt lakó, közeli rokonok örökölhetnék a bérleti jogot – fejtette ki a szervező. Emlékeztetett: bár bérleti jogról van szó, a lakók ezt gyakran több tíz millió forintos ingatlanok cseréjével szerezték meg a Várban elhelyezkedő lakásokra, s csak a műemlék ingatlanokra vonatkozó lakásrendelet miatt nem lehetnek tulajdonosok. – Ezért is nem szerencsés az említett lakosok esetében használt szociális bérleti díj kifejezés, hiszen csak azért fizetnek a piaci árnál jóval kevesebb bérleti díjat, mert a bérleti jogért egyszer már kifizették a lakás teljes értékének megfelelő összeget, emellett pedig mindenféle felújítás költségét is ők állják – fogalmazott a manifesztum egyik szerzője.

Mint mondta,

azzal, hogy a szociális kategóriából átsorolják a bérleti díjakat – ahogyan az ő esetében is –, összesen akár háromszorosára is nőhet a lakbér.

Szavai szerint számos lakó kerülhet teljesen kilátástalan helyzetbe, mivel – a baloldali városvezetés és a baloldali sajtó által hangoztatottakkal ellentétben – nem kizárólag jómódú emberekről van szó, például több egyedülálló kisnyugdíjas is van köztük. – Számukra rendkívül nagy csapás lenne még egy néhány tízezer forintos emelés is, ráadásul csak mélyen a lakások értéke alatt tudnák elcserélni a bérleményeiket – mutatott rá.

A férfi arra is kitért, hogy

V. Naszályiék meg sem kérdezték az érintetteket a számukra életbe vágó kérdésben.

– A polgármester egy néhány fő részvételével rendezett lakossági fórumon mutatta be a rendelettervezetet november elején, számos pontjáról máig nem tudni semmit. Az eseményt pedig csak a Facebookon hirdették meg, ezért sokan nem is értesültek róla – tájékoztatott. Közölte: a manifesztumban több javaslatot is tesznek a bérlők számára hátrányos jelenlegi szabályozás igazságosabbá tételére, egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy – mivel műemlék épületekről van szó – a felújítási költségek ne egészében a bérlőket terheljék, hanem azok egy részét például uniós forrásokból fedezzék. Korábban megírtuk, az új lakásrendelet ellen petíciót is indítottak, amelyet eddig több mint háromszázan írtak alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.