Ősszel döntés születhet, végleg kitehetik a Politikatörténeti Intézetet

A Politikatörténeti Intézet máig nem hagyta el az évtizedek óta ingyen használt Alkotmány utca 2. alatti épületet, amelyet történelmi hagyományoknak megfelelően a Kúria szeretne birtokba venni.

2019. 06. 26. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politikatörténeti Intézet máig nem hagyta el az évtizedek óta ingyen használt Alkotmány utca 2. alatti épületet, amelyet történelmi hagyományoknak megfelelően a Kúria szeretne birtokba venni. Mivel a PTI nem volt hajlandó távozni, ezért az állam pert indított az ingatlan kiürítése érdekében.

„Várhatóan ősszel döntés születik az ügyben. A mai tárgyalási napon a bíróság felfüggesztette az eljárást, amíg a felmondás érvénytelenségével kapcsolatos másik perben eredmény nem születik” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga István, az állam képviseletében eljáró ügyvéd.

Mint ismert, a Politikatörténeti Intézet megtámadta az államnak az ingatlan birtokbavételére irányuló felmondását is, érvénytelenségre hivatkozva, mivel az intézet álláspontja szerint – a Kúria döntésével ellentétesen – van használati joga az ingatlanra, méghozzá határidő nélkül.

A tárgyaláson kiderült, hogy a Politikatörténeti Intézet (PTI) már hiába próbál kártérítést szerezni, az ezzel kapcsolatos viszontkereset előterjesztését elmulasztották, annak benyújtására már nincs lehetőség. Földes György, az intézet vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy 2,5 milliárd forintra tartanak igényt a kiköltözés kapcsán. Ennek az összegnek már biztosan búcsút inthet a PTI, ahogy valószínűleg még az idén az Alkotmány utca 2-nek is.

„A következő tárgyaláson döntést fog hozni a bíróság. Ha pedig meghozza a döntést, az már onnantól csak végrehajtási kérdés” – mondta Varga István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.