Őstörténeti fesztivál nyílik Pócsmegyeren

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével magyar őstörténeti fesztivál lehet nyáron a pócsmegyeri Árvalányhaj nevű művésztanyán — tájékoztatta lapunkat Molnár Tamás, az antikommunista tevékenységéről ismert Inconnu-csoport egyik alapítója. A tanya vezetője napjaink politikai folyamatairól is beszélt, s úgy vélte: a Jobbik — amelynek egykor alelnöke volt — a szétesés felé tart, s végül az SZDSZ útját járhatja be. A mai magyar ellenzék teljesítményét Molnár Tamás Sas-kabaré-szintűnek nevezte, amelyből teljességgel hiányoznak a hiteles politikusok.

Forrás: MN2019. 04. 13. 14:01
null
Tavaly volt negyvenéves az Inconnu-csoport. Egykori alapítója már a jövőbe tekint, de őrzi az emlékeket Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar őstörténeti fesztivált indíthat Molnár Tamás, az antikommunista akciói­ról ismert Inconnu-csoport egyik alapítója a pócsmegyeri Árvalányhaj művésztanyán az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével – számolt be a képzőművész a Magyar Nemzetnek, hozzátéve: a Művészetek völgyéhez hasonló rendezvényt szeretnének létrehozni kicsiben.

– Folyamatosan egyeztetünk a tárcával, s akár már a nyáron megtartható a fesztivál, amelyen filmvetítésekkel, előadásokkal és zenével szeretnénk bemutatni a magyar őstörténetet az érdeklődőknek hétvégenként – közölte a grafikusművész, hozzátéve: a fiatalság érdeklődését is szeretnék felkelteni, egyebek mellett világító, éjszaka is látogatható kép- és szobortárral.

A fesztiválnak helyet adó művésztelep XIX. századi kúriaépületének helyiségeiben jelenleg is több kiállítás tekinthető meg, egyebek mellett sámánmandalák, valamint az őshazából származó rokon népek által készített, több ezer éves táblák élethű, hiteles replikái.

– Ma tartjuk a megnyitóját a művésztanyán egy kiállításnak, amelyet három településre is elviszünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Szolnokon május 3-án, később pedig Óbudán és valamelyik nyugat-magyarországi városban ismerkedhetnek az érdeklődők az őstörténettel kapcsolatos alkotásokkal és relikviákkal – mondta a képzőművész. – Tizenkét évig szerveztünk gyerektáborokat, ahol a népi életforma felé próbáltuk orientálni a fiatalokat, akik szobrászkodhattak, korongozhattak, valamint kipróbálhatták az íjászatot és a lovaglást is – idézte fel az íróként is tevékenykedő Molnár.

Az alkotói közösségként és szellemi műhelyként is működő tanya visszatérő vendégei között olyan művészek találhatók, mint Bereznai Péter festőművész, Aknay János Kossuth-díjas festőművész-szobrász, a szolnoki színházi világ alkotói, vagy a szentendrei művészvilág képviselői, köztük a dadaista „vajdások”, de az egész ország területéről járnak a tanyára a „régi ellenállók”, a harcostársak a rendszerváltás előtti időkből.

Tavaly volt negyvenéves az Inconnu-csoport. Egykori alapítója már a jövőbe tekint, de őrzi az emlékeket
Fotó: Bach Máté

– A vidéki környezet önmagában biztosítja a nyugalmat, de az elmélyedéshez, a meditációhoz szükséges oldott légkört olyan megoldásokkal is próbáltuk kialakítani, mint az úgynevezett kiegyező sarok, ahol Deák Ferenc képe alatt egy pálinka mellett lehet kiegyezni – sorolta Molnár Tamás.

A Kádár-rezsimben és a rendszerváltást követő időkben tiltakozó akcióiról és humoros performanszairól ismert Inconnu-csoport – amelynek nevéhez olyan szimbolikus gesztusok is fűződnek, mint a rákoskeresztúri köztemető 1956-os mártírokra emlékező kopjafáinak kifaragása – tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, ám a másik alapító, Bokros Péter 2017-es halála óta Molnár Tamás a szervezet történetét lezártnak tekinti. – Továbbra is radikális humanistának tartom magam, ám politikával már nem szeretnék foglalkozni – hangsúlyozta a művész, aki korábban a Jobbik alelnöki tisztségét is betöltötte.

Egykori pártjáról ma azt gondolja, a „néppártosodó” és a nemzeti radikális értékek képviseletét maga mögött hagyó Jobbik az SZDSZ pályáját járja végig, s valószínűleg meg is fog szűnni. – Annak viszont örülök, hogy a Fidesz átvette a korai Jobbik szinte minden ötletét, s erős hangsúlyt helyez például a nemzeti szuverenitás és öntudat megőrzésére és a honvédelemre – húzta alá, hozzátéve: a puritanizmus általa felállított mércéjéhez képest még van hova fejlődnie a kormánypártnak.

Legendává vált a kopjafaállítás a 301-es parcellánál
Fotó: MTI/Pataky Zsolt

A mai magyar ellenzék teljesítményét Molnár Tamás Sas-kabaré-szintűnek nevezte, s úgy vélte, a pártpolitikától való visszavonulása előtt az LMP korábbi alapító-társelnöke, Schiffer András volt az utolsó hiteles ellenzéki politikus. – Most nincs olyan személyiség a hazai politikai palettán, aki tudna lendíteni az ellenzék siralmas helyzetén, amire pedig nagy szükség volna. Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalása tovább ront az ellenzék állapotán, hiszen a volt kormányfővel együttműködő pártok szükségszerűen veszítenek hitelességükből – fogalmazott Molnár, aki a 2006-os Kossuth téri tüntetések vezetésével megbízott Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szóvivője volt.

Molnár Tamás sajnálatosnak nevezte azt a helyzetet, hogy a művészvilágban továbbra is a liberális normák uralkodnak, s így a hagyományos értékek és erkölcsök hirdetése helyett sokszor az apátia, a kiégettség és a belső vívódások szolgáltatnak témát az alkotásoknak, amelyeknek egyébként az életigenlés, a vitalitás közvetítése lenne a feladata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.