Őszre csúszott a volt DK-s bűnöző jogerős ítélete

Elnapolta el a másodfokú ítélethirdetést a Pécsi Ítélőtábla Kőrös Gusztáv volt MSZP-s, bajai videóhamisító, majd DK-s politikus büntetőperében – tudta meg a Magyar Nemzet a táblabíróságon. Ennek ellenére a baloldali politikusból bűnözővé lett kisebbségi vezető súlyos büntetésre számíthat.

2021. 07. 14. 16:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ismét meghiúsult a Pécsi Ítélőtáblán, hogy ítéletet hirdessenek másodfokon Kőrös Gusztáv volt MSZP-s, bajai videóhamisító, majd DK-s politikus és társai büntetőperében. Mint azt a táblabíróságon megtudtuk, az V. rendű vádlott védője bejelentette, hogy felmondta a terhelt védelmét, védő nélkül pedig egyetlen vádlott sem maradhat, így nem volt törvényes lehetőség a tárgyalás folytatására. A bíró a nyári ítélkezési szünet utánra, szeptember 7-re napolta el az ítélet meghozatalát, az ötödrendű vádlottnak pedig kirendelnek egy védőt, amennyiben nem fogad fel valakit.

A bajai hamis, Fideszt lejárató videó készítéséről híresült el a több ügyben is érintett Kőrös Gusztáv
Fotó: Somogyi Hírlap/Muzslay Péter

A védőváltás mindenesetre nem jött jól a letartóztatásban lévő Kőrös Gusztávnak, de a szabadlábon védekező vádlott-társaknak sem. Még mindig nem lehet tudni, hogy a táblabíróság elfogadja-e az első fokon meghozott ítéletek súlyosbítására vonatkozó ügyészségi indítványt, vagy sem.

Mint azt korábban megírtuk, Kőrös Gusztáv, a DK volt megyei vezetőségi tagja és 13 társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség 2018 júniusában emelt vádat többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy vesztegető vállalkozó ellen is vádat emelt.

A vádirat lényege szerint a baloldali politikus 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely jelentős összegeket csalt ki tehetős vállalkozóktól.

 

A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a ­cégeik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Előfordult, hogy a tárgyalásokra a Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorló-egyenruhájához hasonló ruházatban kísérték el az emberei, akik valódinak látszó – valójában airsoft – fegyverekkel rendelkeztek. Végül a banda elfogására valódi TEK-es felszámolóegység ment.

Kőrös Gusztávot 2020 februárjában nyolc év börtönre ítélte első fokon a Kaposvári Törvényszék, míg több társa is börtön-, illetve pénzbüntetést kapott.

 

Az ügyész a volt DK-s politikus esetében középmértéket meghaladó büntetést indítványozott, így Kőröst legalább 13 év fegyházra kellene ítélni a vádhatóság szerint, de emellett még több mint százmilliós vagyonelkobzást is kértek Gyurcsányék volt politikustársára. Az első fokon eljáró törvényszék azonban nem látta bizonyítottnak a bűnszervezetet, ám az ítélet ellen fellebbező vádhatóság ennek kimondását is indokoltnak tartja és a büntetés súlyosításáért is fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentésért, illetve egyes vádlottak a büntetés mérsékléséért fellebbeztek.

Mint arról korábban beszámoltunk,

Kőrös Gusztáv volt az, akinek kezdeményezésére 2013-ban fiktív videó készült a bajai időközi önkormányzati választási kampány során, amivel a Fideszt akarták lejáratni.

 

A hamisvideó-botrányba végül belebukott az MSZP kommunikációs igazgatója, szóvivője és a Hvg.hu főszerkesztője is.

A másik ügy

Kőrös Gusztávot októberben is bíróságra viszik. Gyurcsányék volt politikusa a főszereplője annak a bűncselekménynek, amelyben egy fővárosi ügyvédnőt azzal vádolnak, hogy bérgyilkost fogadott rokona férjének megölésére. Bérgyilkosság nem történt, ám a vád szerint Kőrös és társai nagyobb értékre elkövetett csalás miatt felelnek, míg az ügyvédnő emberölés előkészülete miatt felel Az ügyben idén májusban volt az előkészítő ülés, ahol a vádlottak tagadtak, így a bíró október 5-re kitűzte a bizonyítási eljárás megkezdését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.