Osztatlan siker

„Hatalmas siker az Alapjogokért Központ Trianon 100. évfordulójára a magyarság ezeréves megmaradásáról készített kisfilme, melyet eddig már több százezren láttak” – mondta Panyi Miklós Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában, a központ új szemléletformáló kampányával kapcsolatban. Az Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese, Géczy Dávid, a projekt kisfilmjének rendezője és Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető az adásban továbbá Black Lives Matter mozgalom kultúrarombolásáról és a szlovéniai Bledben tartott közép-európai fórumról beszélgettek.

Forrás: KARC FM2020. 09. 03. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ augusztus 20-án indította el szemléletformáló kampányát, „Igazság, erő, felemelkedés – Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét” címet viselő projektet, melyet Orbán Viktor sátoraljaújhelyi beszéde inspirált. Központi üzenete, hogy Magyarország számtalan megpróbáltatáson ment keresztül, mégis sikerült megmaradnia. Hazánk mindig akkor volt sikeres, amikor a régióban élő népekkel együtt tudott működni a nagyhatalmi érdekek szorításában. Ennek a kampánynak az első kisfilmjét Géczy Dávid, több nemzetközi díjjal is kitüntetett filmrendező készítette.

Az alkotómunkával kapcsolatban a rendező elmondta: festményszerűen képzelte el filmet, melyben többek közt megjelenik Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése című alkotása, ahogy az ’56-os hősök egy ikonikus fényképe is. A historizáló szemlélettel szemben Géczy inkább a néző szemével képzelte el a történelmi eseményeket. Panyi Miklós úgy fogalmazott: igazi kihívás volt a koncepció kidolgozása, hogy egy család történetébe és erőfeszítéseibe illesszék a magyarság legfontosabb történelmi pillanatait és fordulópontjait. E mellett pedig az időszűke és a terjedelem is komoly feladatok elé állította a stábot. Géczy felidézte, hogy az idő szorítása miatt kevesebb CGI-t, számítógépes trükköt tudtak használni, ezért a szakma legjobbjaira hagyatkoztak mind a jelmeztervezés, mind a kaszkadőrök tekintetében.

Az Alapjogokért igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy minden egyes pillanat nagyon komoly munkát vett igénybe. Panyi Miklós kiemelte, hogy nagy volt a felelősségük abban tekintetben, hogy a filmben felelevenített több történelmi eseményről – például a tatárjárásról vagy a nándorfehérvári csatáról – nem készültek korábban filmek.

Panyi Miklós szerint a visszajelzések nagyon pozitívak, az emberek nagy többségének tetszik a film, melyet eddig több százezren láttak. Géczy Dávid szerint is a film osztatlan sikert aratott, ugyanis ő politikai hovatartozásra tekintet nélkül kapott dicsérő szavakat alkotásáért, ami igazán nagy öröm a mai Magyarországon. Panyi Miklós elmondta, hogy a kampány folytatásaként el fog készülni a kisfilm rövidített, egyperces változata is, amely tv-spotok formájában remélhetőleg több csatornán is futni fog. Emellett pedig folytatódik a következő hetekben az a közösségi médiakampány is, amely a magyarság Kárpát-medencei küldetését kívánja bemutatni.

A Bolond lyukból című rovatban arról volt szó, hogy ezúttal az Alien és Predator filmekről derült ki, hogy durván rasszista alkotások – legalábbis a Brock University egyetemi docense szerint. Az egyetemi oktató szerint ugyanis James Cameron Alien filmjében a földönkívüliek valójában a fekete nőket testesítik meg, a fekete férfiakat pedig a predátorok. Géczy Dávid szerint mindez a műalkotások elleni erőszak, ahogy az is, hogy több műsorszolgáltató progresszívak által kifogásolt filmeket vett le a kínálatából. A rendező ironikusan emlékeztetett, hogy James Cameron például annyira rasszista, hogy az Avatarban a jóságos kék bennszülöttek harcolnak a mohó és kizsákmányoló fehér emberekkel. Panyi Miklós szerint ezzel az erővel bármelyik filmet le lehetne tiltani, hisz ezen az alapon például az Egri csillagok is muszlim- és bevándorlásellenes. Ahogy kevés James Bond-film menne át a #metoo-mozgalom rostáján is. Az Alapjogokért Központ munkatársa szerint vissza kellene térni a józan ész talajára és hagyni, hogy a kulturális alkotásokról a nézők mondjanak véleményt.

Az Ellenkérelem rovatban a Közép-európai országok állam- és kormányfői részvételével lezajlott Bledi stratégiai fórumról volt szó. Panyi Miklós a találkozóval kapcsolatban azt mondta: a koronavírus miatt felértékelődött a térség szerepe, ugyanis Közép-Európa sokkal jobb kilátásokkal rendelkezik a járvány nyomán kialakult gazdasági válságból való kilábalást tekintve. A térség országai közösen már komoly súlyt képeznek, ráadásul olyan fontos kérdésekben is konszenzus van köztük, mint az illegális migráció, a gazdasági válságkezelés és a jogállamiság. Az látható továbbá, hogy Közép-Európa magára találása komoly zavart okoz Nyugat-Európában – vonta le a tanulságot az Alapjogokért központ igazgatóhelyettese.

Az igazság órája minden héten kedden délután három és négy között a Karc FM-en. Ismétlés szerdánként hajnalban három és négy között.

A műsor IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.