Ősztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Bővül a kötelezően beadandó vakcinák köre: ősztől a bárányhimlő ellen is beoltják a gyerekeket. Az 1,3 milliárd forintból megvalósuló program nemcsak azért jelentős, mert súlyos szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek, hanem azért is, mert a bejelentett fertőző betegségek felét adja.

Szilágyi Anna
2019. 04. 24. 9:48
null
Két lépésben kapják meg a vakcinát a gyerekek Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől a nemzeti immunizációs programba bekerül a bárányhimlő elleni védőoltás is, innentől jogszabály szerint kötelező lesz beadatni a gyerekeknek – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár tegnap. Horváth Ildikó elmondta, két lépésben, 13 és 16 hónapos korban kapják meg a gyerekek a vakcinát, így lesz a teljes a védettségük. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: idén 1,3 milliárd forint forrásból valósul meg a bárányhimlő elleni oltási program.

– A bárányhimlő a bejelentett fertőző betegségek felét adja, évente 28 ezer és 52 ezer között mozog a fertőzöttek száma, akik döntő többségében gyerekek – tájékoztatott az államtitkár, aki szerint ebből is látszik, hogy egy komoly, sokakat érintő kórról van szó. A bárányhimlő elleni oltással együtt tizenkettőre bővül a kötelező védőoltások köre hazánkban, hiszen a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B és a pneumococcus baktérium elleni vakcina tartozott eddig az oltási rendbe.

Két lépésben kapják meg a vakcinát a gyerekek
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Horváth Ildikó úgy fogalmazott, a hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország biztonságos szigetté vált Európában, hiszen mára több mint 98 százalékos az átoltottság, és évente mintegy tízmilliárd forintot költ a kormány az oltási programra. Kitért rá, vannak olyan gyerekek, akik az egészségi állapotuk miatt nem olthatók, az ő esetükben kiemelten fontos a nyájimmunitás, vagyis amikor a környezetben élők oltottsága által a beoltatlanok is biztonságban vannak.

– A nem kötelező, de ingyenesen elérhető HPV (humán papillómavírus) elleni védőoltást tavaly a hetedikes lányok 82 százaléka vette igénybe – mondta el az államtitkár, majd hozzátette: a kormány már tervezi, hogy a vakcinát kiterjesztik a fiúkra is.

Ledia Lazereli, a WHO magyarországi irodájának vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elkezdődött az európai immunizációs hét, amelyhez idén hazánk is csatlakozott. Mint mondta, az oltásoknak köszönhetően az európai régióban élő legtöbb gyermek és felnőtt védett a mumpsz, a rubeola, a diftéria, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás ellen. Ugyanakkor a kanyaró, amely ellen szintén van vakcina, tavaly 82 ezer fertőzést okozott a régióban – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ledia Lazereli kiemelte, az oltóanyagok nemcsak a fertőző betegségek, hanem a daganatos megbetegedések ellen is védenek, elég a hepatitis B által okozott májrákra vagy a HPV okozta méhnyakrákra gondolni.

Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos közölte: a hazai oltóanyagok a legkorszerűbbek, amelyet az is jól mutat, hogy a tavaly beadott mintegy 2,5 millió védőoltásból mindössze 179 esetben érkezett panasz

a hatósághoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.