Öt katona van karantén alatt

Folyamatos a mintavétel a veszélyhelyzeti feladatokat ellátó katonák körében.

Végh Attila
Forrás: honvedelem.hu2020. 04. 21. 19:47
null
Eddig 500 honvédet teszteltek Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség állományából eddig öt esetben mutattak ki koronavírus-fertőzést – számolt be Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke április 20-án, az Országgyűlés külügyi bizottsági meghallgatásán. A tábornok elmondta, a megbetegedett katonákat a járványügyi előírások szerint elkülönítették, gyógyulásuk, negatív teszteredményeik után térhetnek vissza a tényleges szolgálatba. Arról is beszámolt, hogy eddig 500 honvédet teszteltek, folyamatos a mintavétel a veszélyhelyzeti feladatokat ellátó katonák körében. Elhangzott: az öt fertőzött magyar katona között van az a két fő, akiket a honvédség bosznia-hercegovinai missziójából kellett kivonni és helikopterrel hazahozni.

Eddig 500 honvédet teszteltek
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Magyar Honvédség jelenleg 11 külföldi misszióban vesz részt, ennek fele NATO-művelet, fele békefenntartói-megfigyelői feladat. Ha bármelyik külföldön szolgáló magyar katona megbetegedne, a honvédség azonnal gondoskodna ellátásáról, itthoni gyógykezeléséről, de a missziók komplett hazavezényléséről nincs szó. A katonák egészségének védelme megszokott rutin, a honvédség kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik. Magyar katonák békeidőszakokban is gyakran fordulnak meg olyan ázsiai, afrikai országokban, ahol nem ritkák a járványos megbetegedések. A katonák védelmét, védekezésre való felkészítését emiatt mindig prioritásként kezelte a hadvezetés.

Jelenleg a Magyar Honvédség eddig tesztelt, mintegy ezerötszáz katonája dolgozik a járvány miatt meghatározott feladatokon, de szükség esetén további erők is bevonhatók a koronavírus elleni védekezésbe. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzeti feladatok mellett – közterületi, kórházi szolgálatok –, csakúgy mint a külföldi missziókban, itthon is folynak a honvédség ütemezett kiképzési programjai. A honvédek továbbra is részt vesznek a déli műszaki határzár védelmi feladataiban, az országon áthaladó teherforgalom humanitárius folyosójának biztosításában, ellenőrzésében. A Magyar Honvédség több ezer katonát készít fel folyamatosan arra, hogy a jelenleg veszélyhelyzeti feladatokat ellátó állományt azonnal kibővíthessék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.