Otthonunkban is erősíthetjük a légzőizmainkat + videó

A tüdőgyulladás kimenetele összefügg a légzőizom fokozott terheléshez való alkalmazkodási képességével.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés leginkább a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket: az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket sújtja. A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így

a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A légzőizmok erősítéséről Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és fizioterápia tanszékének közreműködésével oktatóvideó készült. A kisfilm bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében.

A légzőizom-erősítő gyakorlatok nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak hasznosak, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánlják. A videóból az is kiderül, hogy légzőizmainkat már három hét alatt megerősíthetjük.

– Ha a lakáshoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el a néhány perces, egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd. A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás – így a légzőizom gyakorlatok is – a mindennapi életünk részévé válik – tanácsolják a videó készítői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.