Ötvenezernél is több család kapott segítséget

Mostanra meghaladta az ötvenezret a családvédelmi akcióterv valamelyik intézkedését igénybe vevő családok száma — jelentette be Novák Katalin államtitkár hétfőn. Csak a babaváró támogatást több mint húszezer házaspárnak ítélték meg. Amióta látszik, hogy a dolog működik, úgy érzékeljük, egyre többen felbátorodnak, és igénylik a támogatásokat — fogalmazott a politikus.

Csekő Imre
2019. 09. 16. 13:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkőhöz érkezett a július 1-jén indított családvédelmi akcióterv az ötvenezredik támogatással – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján. Az igénylések közül több mint húszezer a babaváró támogatásra vonatkozott. Összesen 22 562 pár kötött már szerződést erre a konstrukcióra, ami 45 ezer fiatalt érint. A babaváró támogatást átlagosan 9,7 millió forintos összegben vették fel, ami azt jelenti, hogy az igénylők mintegy kilencven százaléka a maximális, tízmillió forintot kapta meg. Összesen 217 milliárd forintot fordított eddig a kormány erre a célra.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 13 ezren kérvényezték, ami az államtitkár szerint azt mutatja, hogy a konstrukció valós igényekre reagál. Novák Katalin tájékoztatott arról is, hogy a jelzáloghitel elengedésének kibővített lehetőségével háromezren éltek. A politikus arra is kitért, hogy 2022 végéig hetvenezerre bővítik a bölcsődei férőhelyek számát, amely cél megvalósítására a kormány idén kilenc-, jövőre 11,5 milliárd forintot fordít. Mindezek mellett pedig havi maximum negyvenezer forinttal segítik azokat a munkába visszatérő szülőket, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. Ezt a támogatást eddig több mint ezren igényelték – ismertette az államtitkár a friss adatokat.

Novák Katalin elmondta, a kabinet célja, hogy hazánkban senki ne szenvedjen hátrányt azért, mert gyermeket nevel. Ennek jegyében 2010 óta a gyes harmadik évét visszahozták, otthonteremtési programot indítottak, és bevezették a családi adókedvezményt – sorolta a legfontosabb intézkedéseket a politikus.

– Számítottunk arra, hogy a családvédelmi akcióterv népszerű lesz, de meghaladja az előzetes várakozásainkat az ötvenezres szám. Örülünk annak, hogy úgy látszik, sikerült megtalálnunk az akcióterv különböző pontjaival azokat a területeket, amelyeken segítségre van szükség – nyilatkozta lapunknak az államtitkár, aki kérdésünkre azt is elmondta, a számokból és a növekedés üteméből az látszik, hogy nem lankad az érdeklődés az új konstrukciók iránt. – Amióta látszik, hogy a dolog működik, úgy érzékeljük, egyre többen felbátorodnak, és igénylik a támogatásokat – fogalmazott Novák Katalin.

A politikus úgy látja, pozitív demográfiai eredménye lehet az akciótervnek. – A házasságkötések számában már látszik, hogy van pozitív hatás, hiszen 2019 első félévében nyolc százalékkal többen kötöttek házasságot, mint a múlt év azonos szakaszában. Arra számítok, hogy a gyermekvállalás terén is érezhető lesz a pozitív változás a következő években – fogalmazott az államtitkár.

– Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket, és nem szeretném véka alá rejteni, hogy – a döntően pozitív tapasztalatok mellett – néha negatív beszámolókat is hallunk. Előfordul, hogy félretájékoztatják az érdeklődőket, vagy kisebb összeg felvételére biztatják őket – válaszolta az államtitkár az esetleges negatív tapasztalatokat firtató kérdésünkre. – Arra hívnám fel a családok figyelmét, hogy felkészülten menjenek a bankfiókokba, és legyenek pontosan tisztában azzal, mi jár nekik. A bankfelügyelet pedig biztosan megfelelően ellenőrzi, hogy a hitelintézetek a szabályoknak megfelelően járnak-e el a családtámogatások folyósításakor – mondta Novák Katalin a Magyar Nemzetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.