Óvatos optimizmusra ad okot az új Európai Bizottság

A jövőt illetően Panyi úgy fogalmazott, hogy az új EB végső soron „tiszta lappal”, a magyar érdekek felől közelítve jobb helyzetből indul.

munkatársunktól
2019. 11. 30. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból „óvatos optimizmussal” várja az Ursula von der Leyen vezette, új összetételű, decemberben munkába álló Európai Bizottság (EB) működését az Alapjogokért Központ – fogalmazott Panyi Miklós (képünkön) a kutatóintézet által az új testület tagjainak politikai előéletét és nézeteit ismertető 150 oldalas elemzés bemutatóján.

Fotó: MTI Fotó: Kollányi Péter

A szervezet nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottság, illetve a kudarcok öt éveként jellemezte a bizottság 2014 és 2019 közötti, Jean-Claude Juncker vezette időszakát, idesorolva a migrációs válság kezelését, amivel összefüggésben számos európai nagyvárosban megrendült a közbiztonság, illetve a brexitet, amivel az unió a második legerősebb gazdaságát veszíti el.

A jövőt illetően Panyi úgy fogalmazott, hogy az új EB végső soron „tiszta lappal”, a magyar érdekek felől közelítve jobb helyzetből indul, mint elődje, hiszen a szerződések szövegétől idegen csúcsjelölti rendszert sikerült megbuktatni, továbbá sikerült megakadályozni, hogy elnökké válasszák Frans Timmermanst. Nem utolsósorban pedig egy előre ambicionált terület, a bővítés- és szomszédságpolitika lett a magyar biztos portfóliója. A kutatás szerint ugyanakkor az is tény, hogy a grémiumban inkább a föderalista-globalista erők vannak túlsúlyban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.