Ózongenerátorokkal is fertőtlenítenek Budafok-Tétényben

A karantén alól feloldott lakások vírusmentesítését is lehetővé teszi – mondta a polgármester.

2020. 05. 09. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budafok-Tétényben összesen 58 g/h kapacitású ózongenerátoros fertőtlenítéssel is készülnek a lakosság védelmére, amely nem csak az önkormányzathoz tartozó zárt helyiségek, de a karantén alól feloldott magánlakások vírusmentesítését is lehetővé teszi – tudtuk meg Karsay Ferenc polgármestertől. Az ózongenerátoros eljárás már régen megszokott a kórházi műtők, mentőautók, klímák, raktárak, azaz beltéri fertőtlenítés esetén. A gépek működése egyszerű: elektromos áram segítségével a levegő 3 oxigén (O2) molekulájából 2 ózon (O3) molekulát állít elő.

Az így létrejött ózon gáz instabil, és ha nem találkozik oxidálható anyaggal, 20-45 perc után visszarendeződik O2 molekulákká. Ilyen oxidálható anyag például minden élő sejt, tehát a fertőzést okozó gomba, baktérium, illetve a vírusok is, amelyek burka oxidációra igen érzékeny lipidekből és fehérjékből állnak. Az ózongenerátoros fertőtlenítés előnye tehát, hogy teljesen vegyszermentes, így azt nem kell beszerezni, tárolni, kezelni, és nem kell tartani a fertőtlenítés után visszamaradt méreg maradványoktól sem.

Az eljárás másik nagy előnye, hogy nem csak a látható és mosható felületeken alkalmazható, mert az ózon gáz halmazállapotának köszönhetően minden résbe, rejtett zugba, de még a textíliák szálai közé is bejut.

– A gépek hatékonyságát úgy lehet érzékeltetni, hogy ötvenszer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabban hat, mint a klórgáz – nyilatkozta a kerület vezetője.

Elmondta: a helyi operatív törzzsel négy gépből álló „flotta” beszerzéséről döntöttek. Így olyan gáztermelési kapacitás áll rendelkezésre, hogy a négy gépet együtt használva nagyobb belső tereket; külön-külön üzemeltetve pedig több kisebb helyiséget, gépjárművet párhuzamosan is tudnak fertőtleníteni. Az ózongenerátoros fertőtlenítést elvégezhetik a hatósági karantén alól feloldott lakásokban, a háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi rendelőkben, várókban, a helyi Szociális Szolgálat, a Családsegítő és Gyermekjóléti központ, a Védőnői Szolgálat helyiségeiben és a kerületi védekezésben központi szerepet betöltő segélyszolgálat helyiségeiben.

Egy kerületi házaspár már jelentkezett is az eszközre, akiknél a mólt héten lezajlott az első lakossági fertőtlenítés az említett géppel. Később a felhasználási területeket a gyakorlati és szervezési tapasztalatok alapján bővíteni szeretnék, a nagyobb intézményekben, így a szakrendelőben és a városházán is fertőtlenítenének ezzel a módszerrel – tette hozzá a polgármester.

Az ózon antimikrobiális hatása régóta ismert, az ózongenerátorok által fejlesztett ózon erős oxidáló tulajdonságai révén légtisztításra is használható a megfelelő szakmai és szigorú biztonsági előírások betartásával olyan helyiségekben, légtérben, ahol a tisztítást megfelelő védőfelszerelésben végző szakembereken kívül más ember, illetve állat nem tartózkodik – erősítette meg a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.